Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските деца имат повече кариеси в сравнение с връстниците си по света

БНР Новини
Снимка: bglekari.bg

С усмивката комуникираме с околния свят – предаваме му положителна енергия и го озаряваме. Затова е важно да се грижим за зъбите си от най-ранна възраст.

Петгодишните деца у нас имат средно между 4 и 5 млечни зъба с кариес, дванайсетгодишните 3 или 4 постоянни зъби с кариес, а всеки четвърти осемнайсетгодишен е с поне един изваден постоянен зъб. Тази статистика на Българския зъболекарски съюз показва, че оралната хигиена при малчуганите не е на високо ниво. Освен това разпространението на кариес сред българските деца е много по-високо от целите, поставени от Световната здравна организация.




СнимкаНа първо място това се дължи на ниската информираност на родителите кога да започнат да обучават децата си в хигиенни навици, още повече, че почистването трябва да става още от раждането или най-късно с поникването на първото зъбче – коментира д-р Николай Данов, общопрактикуващ стоматолог. За съжаление, храненето на децата също не е на най-доброто ниво – те консумират много тестени и сладки изделия и това допълнително влошава ситуацията. Друга причина е доста разпространият страх от стоматологични манипулации както сред родителите, така и сред децата. Той обаче не е оправдан, защото зъболечението днес е абсолютно безболезнено и при малките деца се свежда единствено до шестмесечните профилактични прегледи, които са приятни и преминават в игрова обстановка. Смятам, че всички тези причини са напълно преодолими, ако се повиши информираността сред възрастните.

Две са основните оплаквания сред децата – кариес и заболяване на лигавицата, но и двете са преодолими с по-добра устна и обща хигиена, смята стоматологът. Той съветва родителите редовно да водят децата си на профилактични прегледи. За съжаление, обаче, хлапетата сядат на зъболекарския стол обикновено след като проблемът вече се е задълбочил.

Все още сред някои родители се шири мнението, че млечните зъби не подлежат на лечение, но това не е вярно – добавя д-р Данов. Това е възрастта, в която се полагат много основи за цял живот, затова е много важно детето още от година – година и половина, да започне да посещава стоматологичен кабинет. Там то не само ще се запознае с обстановката, но ако има някакъв проблем, ще бъде установен навреме, а защо не и предотвратен.

Много е важно децата да не пристъпват към зъболекаря със страх, а в немалко случаи дори с ужас.

Това зависи от начина, по който родителите представят ходенето на зъболекар – казва д-р Николай Данов. Често възрастните обясняват как няма да бъде страшно, няма да боли, но де факто децата чуват само “страшно” и “боли” – защото когато не е страшно или не боли, никой не им говори за болка и страх. Децата са много интуитивни и ако към тях се подходи с думите: “Сега отиваме на зъболекар, а след това на сладкарница”, те ще го свържат с нещо положително. А вече в зъболекарския кабинет всичко се случва в игрова обстановка, има различни техники за предразполагане в зависимост от възрастта на децата и отношението им към зъболекаря. В днешно време зъболечение в условията на принуда, дори при децата, е абсолютно неприемливо, това е една отминала практика. Така че родителите просто трябва да бъдат с положителна нагласа.

Стоматологът съветва родителите да приучават децата да мият зъбите си сами още от тригодишна възраст. И тъй като сръчността на малчуганите все още не е достатъчно развита, добре е сутрин децата да пробват да се справят с четката сами, а вечерното миене, което е по-важното, да става с помощ от родител.

При децата всичко трябва да става под формата на игра и забавление – обяснява още докторът. Има песнички и клипчета, които показват правилната техника на четкане на зъбите. Разбира се, децата много копират и заради това е важно родителите да им помагат и да бъдат информирани какво е правилно за зъбите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10