Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дичо издаде албум с името „Дух“

БНР Новини
Снимка: личен архив

Дичо Христов, познат като Дичо от „Д2“ и до ден днешен не може да излезе от този свой псевдоним, въпреки че повече от 10 години няма общо с тази формация. Но точно там той изгради име като вокал на рок формацията „Д2“ и доби популярност. Оттогава измина много време, през което Дичо успя да се наложи като самостоятелен артист и изпълнител. Както той казва аз не мога нищо да направя сам без музикантите, с които работя. Доказателство за това е и албумът му „Дух“, който излезе дни преди коледните празници. Дичо е посветил проекта на своята дъщеря Ариел, като желанието му е да превъплъти чрез музиката си силния дух на българина за идните поколения. Той изключително много се интересува от българската история и е горд, че е българин. Споделя, че всеки един от нас, поглеждайки в далечното минало, има безброй причини да се гордее със своя произход.

Ето какво каза Дичо за албума си „Дух“:




СнимкаДоста е цветен като стилистика, тъй като много мои приятели участват в него. А всички те работят в различни стилове – "Ъпсурд", "Акага", Део, Лео, Поли Генова и останалите са музиканти от различни жанрове. Неизбежно всеки един от тях е оставил нотка от себе си в песните ми, все пак сме ги правили заедно. Така че е нормално да е толкова шарен. От 21 песни в албума 18 са по мои идеи, а останалите три са на други изпълнители, но така или иначе аз активно участвам във всички по един или друг начин. Пример за личните ми музикални хрумвания са песните „Дух“, „Нощ и ден“, „Ангели“, „Всеки ден… като разбира се, в тях аз работя с Чери, Алекс и всички други музиканти, които са с мен.

Лора Караджова, Поли Генова, оперната певица Гергана Николаева, рапърите Оги 23, Играта и още изпълнители от българската музикална сцена допълват цялостната стилово разнородна картина в албума „Дух". Това играе позитивна роля, тъй като всеки негов фен има какво да чуе – рок, поп, рап, R&B, фънк. В проекта той е включил и една кавър версия на песента „Бързаш, няма време“, която добре познаваме от дискографията на Васил Найденов.




Дичо, заедно с Чери (Иван Йорданов) и Алекс Лазаров са на сцена през последните години в своите концертни прояви. Той е много благодарен, че е попаднал на тях – освен че са професионални, те са и потомствени музиканти.

Какво следва оттук нататък – своя разказ продължава Дичо:

В края на януари ще направя един голям концерт в София, на който искам да поканя всички музиканти, с които съм бил на една сцена.Иначе тримата с Чери и Алекс сериозно работим по следващия албум. В този не влязоха всички направени от мен и други изпълнители песни. Предстоят през пролетта още много концерти не само у нас, но и в чужбина. Ще свирим в Лондон, Копенхаген, Мадрид. Имам голямо желание повече да се изявяваме в Европа догодина, за да разпространим този албум. Работя и върху акустични проекти с някои рапъри и R&B музиканти, като правим компилация между поп, фънк и хип хоп. Така че предстоят интересни неща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25