Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Вярвам, че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС

БНР Новини
Снимка: eu2018bg.bg

От 1 януари поехме председателството на Съвета на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа. Това заяви при официалното откриване на българското европредседателство президентът Румен Радев. Той подчерта, че като народ знаем цената на омразата и разделението, затова мотото на председателството е "Съединението прави силата". България е символ на взаимното признаване на религиите, България, която догонва своите съюзници, спаси своите евреи. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС. Сигурността е важен елемент. Конкурентоспособността трябва да се постига чрез инвестиции в образованието, подчерта Радев. За да бъде разбрана Европа, ни трябва взаимно разбиране, каза президентът и изрази увереност, че през следващите 6 месеца всички наши гости ще се чувстват като у дома си сред римските руини и православните паметници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00