Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родилната помощ може да се върне в добрите ръце на акушерките

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На фона на дълбоката демографска криза в страната ни и след като изпратихме 2017 г. като годината с най-малко новородени българчета от четири десетилетия насам, е време да погледнем отново към родилната помощ. Жените, които посрещат новия живот, винаги са били на почит сред българите. Дошло е време, когато техният труд отново ще има огромно значение при избора на семействата да имат не само едно, а повече деца в България.

По време на дискусионен форум в София акушерки от цялата страна подкрепиха декларация за промяна в наредбата от 2006 г., която спъва самостоятелната акушерска практика. Те настояват за регламентиране на акушерските пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с европейското законодателство; възможност за реално работещи самостоятелни акушерски практики и стартово възнаграждение от 3 минимални заплати. В искането си те бяха подкрепени от лекари в академичните среди и държавната администрация.

В наредбата трябва да се добави само, че акушерката може самостоятелно да води нормално раждане. А тя ще се справи, защото добре подготвената акушерка познава много по-добре проблемите на родилката, отколкото лекар, който не е специалист в областта на гинекологията – това каза  проф. д-р Атанас Щерев, един от водещите специалисти в страната ни. И формулира стъпките в тази насока:

Първото важно нещо е регламентирането на самостоятелната акушерска практика. Второто да се поддържа високо ниво на обучението, за да не излизат от университетите некачествени кадри. Тази наредба за професията в момента дава възможност на акушерките да разясняват на пациентите какво е здраве и болест, да ги подпомагат емоционално, но в никакъв случай не дава възможност те да водят самостоятелно едно нормално раждане. Там изрично е упоменато, че това става под контрола на лекаря. Имаме огромен резерв в това отношение – 3500 квалифицирани акушерки у нас. И сега често акушерките провеждат сами женските консултации и тук не става въпрос да се откриват кабинети за диагностика на заболявания. Акушерките най-добре знаят какви изследвания трябва да се направят на бъдещите майки.

Ние, медицинските сестри и акушерките, трябва винаги да сме на ниво по отношение на компетентност и информираност, вече сме готови да кажем, че евреме за промяна – казва Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Проблемите на акушерките и изобщо на сестринското съсловие са много сериозни. Всичко, което правим, го правим, за да защитим нашата професия. От своя 20 годишен опит в съсловната организация мога да кажа, че никой до сега не се сеща за проблемите ни, независимо, че често влизаме на среща с министъра или в Комисията по здравеопазване в парламента. Те ни обещават внимание, разбират ни, но нищо не предприемат.

Споделям вашите виждания и затова се включвам в този форум – заяви д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.




В областта на здравеопазването ние – политиците, сме в дълг към вас – акушерките и в дълг към всички българи. Ние не успяхме да изпълним всички обещания, които бяхме поели и да отговорим на големите надежди за реформи в сферата на здравеопазването. Аз участвах в съставянето на Закона за лечебните заведения, където се предвиждаше да се обособят амбулатории за оказване на акушерски или сестрински грижи. След това обаче този член в закона беше оттеглен и той не придоби онази сила, която трябваше. Едва през 2015 г. се разшири обхватът и се даде възможност на лекарски асистенти, медицински сестри и акушерки самостоятелно да оказват здравни грижи. Въпросът е защо този закон не работи? Една от причините е, че законът не е обвързан финансово по никакъв начин. Финансовите органи, които разплащат здравните услуги, са Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването. Никъде в тези разплащателни форми не е залегнало финансовото подплатяване на самостоятелната акушерска практика.

По време на професионалния форум в София акушерките изразиха намерение да проведат протестни действия през май, ако дотогава не бъдат разгледани предложенията им за промени в наредбата, регламентираща тяхната професионална практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29