Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери гонят злото

Днес и утре „БДЖ - Пътнически превози“ осигурява допълнителни места във влаковете между София - Перник

Днес и утре „БДЖ - Пътнически превози“ осигурява допълнителни 4 хиляди места във влаковете, които се движат между София и Перник заради провеждането на традиционния Международен фестивал "Сурва". 27-мото му издание беше открито снощи и ще продължи до неделя. За удобство за пътниците БДЖ осигуряват още 6 пътнически влака, които ще се движат извънредно заради празника в града. Подробна информация пътниците могат да получат от  билетните каси в гарите, както и на телефон  0700 10 200.

И в Ямболския край започнаха традиционните кукерски игри. Те ще приключат в края на февруари с Международния маскараден фестивал "Кукерландия".

Двудневен кукерски празник се провежда в стралджанското село Чарда. Кукерската група ще обходи селото и ще благослови стопаните за здраве и берекет разказва Иван Иванов.

Обичаят повелява да се обикаля по къщите, да се влиза във всяка къща, краде се и булка. В неделния ден, на площада в селото, ще бъде пресъздаден целият обичай, пояснява секретарят на читалището Калудка Пенчева.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!