Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григорий: Вотът на за нов митрополит беше упражнен в честна и прозрачна процедура

Епархийските избиратели във Видин завеждат дело за клевета заради твърдения за манипулации на изборите

| обновено на 30.01.18 в 20:04
Снимка: БГНЕС

Епархийските избори за нов Видински митрополит са проведени при стриктно спазване на устава на Българската православна църква (БПЦ) и каноничните процедури, се казва в официалната позиция на Врачанския митрополит Григорий, който е наместник на овдовелия Видински престол. 

Вотът на законно избраните епархийски избиратели беше упражнен в честна и прозрачна процедура, която можеше да се проследи в интернет, е посочено в позицията на Врачанския митрополит. В нея се отхвърлят като напълно неоснователни появилите се внушения за предопределен вот от група граждани, които са недоволни, че предпочиталният от тях кандидат не е сред избраните. 

Изборът на нов митрополит е вътрешноцърковен въпрос, който е част от автономията на Българската православна църква, който се подчинява на строги правила. 
Опитите да се упражнява външен натиск, както и да се отправят противоуставни искове и претенции към БПЦ са неприемливи и противоканонични, се напомня в официалната позиция. 
Снимка
По-рано стана ясно, че епархийските избиратели във Видин завеждат дело за клевета заради изявления, че изборът за митрополит е манипулиран. 
Искът ще е срещу гражданин, който заяви, че избирателите са подкупени, както и срещу други лица, отправили обидни квалификации, обясни архимандрит Антим, който е сред избирателите:
Епархийски избиратели, които участваха в избора на 28 януари във Видинска митрополия, бяха публично унижени и оклеветени от една група хора, която имаше своите предводители.

При избора на нов видински митрополит в неделя епархийски избиратели определиха двама претенденти  - Драговитийския епископ Даниил - получил 27 гласа, и Мелнишкия епископ Герасим - с 26 гласа. Светият синод ще заседава в събота и ако сметне, че гласуването е валидно, в неделя ще е каноничният избор. Гласуването във Видин се проведе заедно с протест в подкрепа към друг от кандидатите за митрополит. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!