Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия, Северна Корея и Западните Балкани - във фокуса на "Гимних“

Джема Грозданова
Снимка: БГНЕС

Западните Балкани, Сирия и Северна Корея ще бъдат във фокуса на предстоящия Неформален съвет на министрите на външните работи "Гимних“, който ще се проведе на 15 и 16 февруари в София. Той ще бъде ръководен от Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Темата беше и основният повод днес външният министър Екатерина Захариева да бъде изслушана в парламентарната комисия по външна политика, съобщи председателят ѝ Джема Грозданова:

Могерини на същия ден следобед, след като свърши "Гимних", ще дойде и ще отчете пред всички депутати от всички национални парламенти на държавите-членки, както и на държавите от Западните Балкани и три страни от Източното партньорство, темите и резултатите, които е постигнал Съветът.

За "Хоризонт" Джема Грозданова коментира новината за оставката на началника на Националната служба "Охрана" Ангел Антонов и за това, че ще бъде назначен за генерален консул в Санкт Петербург:

Днес разбрах, че е напуснал НСО. Смяна на позиции от една тема в друга – това са политически решения. Аз няма как да ги коментирам. Няма как да преценя, защото не съм виждала биографията на Ангел Антонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!