Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция се проведе пред Народното събрание

| обновено на 03.02.18 в 16:33
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Граждани протестираха пред Народното събрание срещу ратифицирането на  Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенцияС плакати "Не на конвенцията, която руши семействата и детските души" демонстрантите изразиха позицията си. 


Пред "Хоризонт" участници в протеста споделиха: 

Едно от основните неща, които трябва да разясняваме на всички е, че тази конвенция обявява едно - че уж се бори срещу насилието над жените, а на практика тя се бори срещу българския народ, бори се срещу  българските деца, бори се срещу нашето бъдеще.
Протестиращите са категорични, че приемането на документа ще доведе до подриване на християнските и човешките ценности: 
Протестирам, защото съм българка - затова нося българския трибагреник. И защото нося символа на вярата - поддържам изцяло Българската православна църква. 

Тази конвенция цели унищожаването на българския народ. Тя е опасна за бъдещето на България, за нейните деца. Тя формулира понятия за пол, изградени на представата за джендър и социални роли, които отхвърлят традиционното, възприето от всички нас схващане, представа за отношенията между мъжа и жената. Тя не защитава жената, а защитава сексуалния партньор - жената в хомосексуалните отношения.


Какъв референдум, какво обсъждане? Ние вече я обсъдихме, сто пъти я прочетохме и видяхме, че това е изключително голямо зло за българските традиции, за източно-православната ни вяра, за нас като хора, за децата ни. 

Искаме да защитим нашите деца, защото тези дечица не да се установяват момиче към момиче и момче към момче, а да са наистина истински приятели в училище, казаха още протестиращите пред репортер на БНР. 


Противниците на документа защитават тезата, че той ще доведе до въвеждане в българското законодателство на понятия за пол, различен от мъж или жена и ще създаде възможност за узаконяване на еднополовите бракове. Ратифицирането на конвенцията се подкрепя от партия ГЕРБ, а против са Обединените патриоти и БСП. Миналата седмица левицата внесе искане в парламента за свикване на референдум по спорната тема.


Документът разделя обществото - освен протести "против" конвенцията, миналия месец имаше и демонстрации в подкрепа на ратифицирането й, организирана от неправителствени организации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!