Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографи показват в Рим колорита на българските традиции

БНР Новини

В Рим гостува изложбата "Древни традиции и обичаи от България", която е част от културния календар на българското председателство на Съвета на ЕС. 30 фотографии са изложенив галерия „Луче". Те са специално подбрани от Асоциацията на професионалните фотографи в България и показват колоритни български обичаи и традиции. Автори на селектираните снимки са 16 фотографи – членове на асоциацията. Двама от тях – Ани Петрова и Евгени Димитров, уточниха пред БНР, че Рим е третата столица, в която изложбата гостува. Преди това кадрите са били показани в Москва, Будапеща, както и в Казан – столица на Татарстан, република в Руската федерация. Отзвукът досега: ...много хубав и затова продължаваме, каза Евгени Димитров.

Снимка

Можем да бъдем добри посланици на България, на българската култура и на българските традиции,
заяви Ани Петрова, а Евгени Димитров допълни: Сюжетите показват интересни хора, обичаи, традиции, носии от цялата страна. Изложбата не е консултирана с етнограф, но успява да предаде достатъчно от багрите и красотата на българските обичаи.

Обичаи като коледуване, нестинарство, лазаруване, кушии, кукери са някои от „сюжетите” , запечатани в кадрите. Част от тези обичаи имат някакъв аналог и в други европейски страни. Кое прави тази изложба интересна за публиката?

Снимка

Към всяко събитие, към всяка една случка има милион гледни точки. И именно фактът, че ние сме различни фотографи, с различни виждания, с различен начин на снимане, ни дава възможност да покажем нови, различни гледни точки към ритуалите, които досега не са виждани. И това много помага изложбата да бъде интересна
– обясни Евгени Димитров.

Ани обича да снима в Банско, има свои любими персонажи, които всяко лято й показват традиционни за този град занаяти. А пък моята слабост са ивайловградският регион и носиите и традициите на малоазийските българи, които са успели да запазят българското в продължение на много векове, преди да се върнат обратно в България. Приоритетът на моите снимки е оттам – сподели Евгени.

Снимка

Макар и конкуренти, работещи за различни медии, членовете на Асоциацията на професионалните фотографи в България са и съмишленици. Затова са способни да обединят усилията си в различни проекти. „Древни традиции и обичаи от България“ е първата сборна изложба на асоциацията. Тя ще остане в Рим до 15 февруари, но създателите й се надяват да бъде представена и другаде.

Снимки: photographers.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15