Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши американски ръководители ще посетят Турция през следващите дни

Рекс Тилърсън и Реджеп Ердоган разговаряха в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън и съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп ген. Хърбърт Макмастър се очаква да пристигнат в следващите дни в Турция. 

Макмастър ще пристигне през почивните дни или в понеделник в Истанбул или Анкара според различните информации. Другата седмица в турската столица пък ще бъде държавният секретар Рекс Тилерсън.Това съобщиха пред местни медии турски дипломатически източници, пожелали анонимност.

Очаква се да бъдат обсъждани редица въпроси, свързани основно със ситуацията в Сирия. Все още обаче не е ясно дали президентът Ердоган ще приеме ген. Макмастър. Турция яростно протестира срещу оказваната подкрепа от американска страна на кюрдските отряди в Сирия и цитира данни за направените оръжейни доставки. Вашингтон се мотивира, че оръжието се използва за борба срещу групировката „Ислямска държава“ и голяма част от него е предназначено за американския контингент специални части и военни съветници в близкоизточната страна.

Турският външен министър Мевлюд Чавушоглу и американският му колега разговаряха няколко пъти на различни международни форуми от началото на годината. През 2017 г. американският първи дипломат посети Турция два пъти – Анкара на 30 март и Истанбул на 10 юли.

В края на миналия месец говорителят на турския президент Ибрахим Калън разговаря по телефона с ген. МакМастър и след това съобщи, че Вашингтон се е задължил да прекрати доставките на въоръжение за кюрдските сили в Сирия. На 1 февруари обаче ген. Джоузеф Вотел, началник на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), заяви, че американската подкрепа за „Сирийските демократични сили“ ще продължи. През декември миналата година Хърбърт Макмастър, посочи, че Катар и Турция са спонсори на радикални идеологии в Близкия изток. Турското външно министерство заяви, че не приема изказването и го окачестви като „безпочвено.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!