Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриана Чернин – изгубена в безкрайността на орнамента

БНР Новини

СнимкаДо 10 март наскоро откритата софийска галерия „Структура“ предлага на вниманието на своите посетители изложбата на Адриана Чернин „Отклонения“. В нея могат да се видят съвсем нови творби, създадени специално за пространството на галерията. То много ме вдъхнови с архитектурната си цялост. От една страна има характер на зала, от друга –на индустриално хале, и всичко това в сърцето на столицата. Когато го видях, усетих, че трябва да създам творби специално за него – казва авторката.

Адриана Чернин е родена в София. През 1997 г. завършва Университета за приложни изкуства във Виена, където живее и работи в момента. Организирала е самостоятелни изложби в Линц, Виена, Кьолн, Висбаден, Кремс, Бон, Париж и в Музея за съвременно изкуство в Масачузетс, САЩ. Работи с престижната виенска галерия “Пространство за актуално изкуство Мартин Янда”.

В настоящата изложба „Отклонения“ Адриана Чернин е фокусирала креативността си върху орнамент, който произхожда от арабската архитектура. Ето какво разказва авторката:




Снимка

Преди четири години Музеят за приложни изкуства във Виена „МАК“ се обърна към мен с молба да погледна оригинален фрагмент от минбар на джамия в Кайро. Минбар е вид амвон в джамията, където имамът се качва и произнася проповедта. Орнаментът датира от XIII век. През XIX век цялата постройка е била разрушена и различни части от нея са попаднали в западноевропейски колекции. Някои от тези части са попаднали в „МАК“ във Виена. Поканиха ме да видя орнамента, тъй като през последните години се бях занимавала с такъв вид геометрични орнаменти. Това, което ме интересуваше в началото, беше липсващата решетка на този орнамент. Опитах се да му върна завършения вид, представата за това как е изглеждал в оригинал.

В началото на своята кариера Адриана Чернин твори в областта на видеото и рисунката. В последствие се съсредоточава предимно върху втория жанр. Рисунката, както и картината, са статични медии. При тях наблюдателят е този, който открива нови и нови аспекти – обяснява авторката.

В тази изложба Чернин работи изцяло с орнамента. Въпреки, че е прекрасен, този фрагмент не може да бъде разчупен. Всяка точка е зависима от друга, както и всяка линия, затова не съм го въвличала във взаимоотношения с други елементи – обяснява художничката. Работите са изпълнени с молив, акварел и акрил върху хартия. В изложбата са показани и скици, които провокират безброй варианти за анализ.

Творбата „Автопортрет“ е своеобразно обобщение на цялата експозиция. И тук отново орнаментът е фундамент:

Снимка

Досега бях правила един автопортрет и това е вторият – разказва Адриана Чернин. – Общото е, че и при двата лицето, което би трябвало да изразява психическото състояние или това как изглежда художникът, не се вижда. Тялото е облечено в риза, изградена от този орнамент. Фонът също е създаден от него. Там, където би трябвало да е главата, лицето, има една квази скулптурна форма, която също произхожда от този орнамент и дава впечатление за триизмерност. Донякъде скритият смисъл на автопортрета е авторката, изгубена в орнамента.

В момента Адриана работи върху следващата си изложба във Виенския музей по приложни изкуства „МАК“, където нейните творби ще бъдат изложени редом с оригиналния фрагмент от Кайро. Ще има рисунка на стена, в която ще бъдат монтирани оригиналните части, така че да се види каква е идеята на този орнамент.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15