Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За търсене на политическо решение на кризата в Сирия призова от София иранският външен министър

Мохаммад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За търсене на политическо решение на кризата в Сирия призова от София иранският министър на външните работи Мохаммад Джавад Зариф.

Две седмици преди поредния кръг преговори с външните министри на Русия и Турция за решаване на сирийския конфликт Зариф е обсъдил борбата с тероризма и възможностите за прекратяване на военните действия в региона с българския първи дипломат Екатерина Захариева.

Тема на разговорите е била и приетата преди дни резолюция на Съвета за сигурност за осигуряване на хуманитарен коридор като важно условие за започване на политически процес.

"Всички трябва да приемам, че необходимо да  търсим политически решение за Сирия. Политическо решение може да се намери само ако всички имат готовност да действат по една формула, от която всички печелят. Иран, Турция и Русия започнаха кръг от разговори в Астана и Сочи, които доведоха до задълбочено сътрудничество. Действията на международната общност трябва да бъдат в посока решаване на проблемите в Сирия и на хуманитарни въпрос там", заяви Мохаммад Зариф.

От своя страна Екатерина Захариева изрази позицията на Европейския съюз, че процесът от Женева под егидата на ООН е форматът, в който трябва да е водят преговорите за Сирия.

Разговори за балистичната програма на Иран не трябва да са част от Споразумението за ядрената програма на Техеран, заяви още Захариева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!