Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов, Юнкер и лидерите от Западните Балкани обсъждат перспективите пред региона

София е домакин на срещата

Снимка: europa.eu

Премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на Западните Балкани ще обсъдят в София перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност. Срещата в България е финалната точка на балканската обиколка на Юнкер, която включваше Белград, Подгорица, Прищина, Сараево, Скопие и Тирана.

На работния обяд в София се очакват президентите на Косово - Хашим Тачи, на Сърбия  - Александър Вучич, премиерите на Черна гора - Душко Маркович, на Албания - Еди Рама, на Македония - Зоран Заев, както и членът на колективното босненско президентство Драган Чович.

В делегацията на Еврокомисията, освен Юнкер, са включени още дипломат №1 на Евросъюза Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването на съюза Йоханес Хан. От българска страна, освен Борисов, в разговорите ще участват външният министър Екатерина Захариева и министърът за европредседателството Лиляна Павлова.

Жан-Клод Юнкер направи тази ключова балканска обиколка, след като в началото на февруари Еврокомисията представи новата си стратегия за шестте страни от Западните Балкани, която дава хоризонт за еврочленство до 2025 г. Според документа всички териториални въпроси, като този между Косово и Сърбия, трябва да бъдат решени преди присъединяването към Съюза. И Юнкер на помни затова при визитата си преди дни в Белград.

На неформалния съвет на първите дипломати в София министър Захариева каза, че има голям шанс в края на Българското председателство  - на срещата на лидерите през юни, да бъде взето решение за започване на преговори за присъединяване на Албания и Македония към Евросъюза, което би могло да стане след пробив в преговорите в спора за името между Скопие и Атина. Преди това - още през май, София ще бъде домакин на Среща на върха на евролидерите, посветена на Западните Балкани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!