Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1300 студенти изброиха повече от 25 причини, за да останат и живеят в България

БНР Новини
Снимка: pwc.bg

1 март донесе на 25 млади българи, освен традиционната българска мартеница, която се подарява за здраве и късмет на този ден, също отличия в конкурса за есе на тема „Твоите 25 причини да избереш България“. Поводът за конкурса и изборът на точно този брой наградени участници  даде съответната годишнина от стъпването в България на водеща световноизвестна консултантска компания. Мениджърският екип на компанията в България се стреми да подкрепи повече младите и амбициозни хора, които искат да останат и да се реализират в родината си. Организаторите съобщиха, че есета за участие в конкурса са изпратили над 1300 студенти на възраст между 18 и 24 години, като по регламент могат да участват и млади хора, учещи в чужбина. Наградата за най-добрите е стипендия на стойност 6000 лв., стаж в престижна компания в България – съобразен с интересите на студентите, както и осигурени срещи и менторство с високопоставени мениджъри на големи компании, които ще са полезни с опит и знания за бизнеса в страната ни. Впечатляващо е, че около 13% от авторите на есета, посветени на България, учат в 79 различни чуждестранни университети, част от които са в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Русия. От България са участвали възпитаници на 48 висши училища. Като най-предпочитани кариерни области у нас се открояват маркетинг и комуникации, здравеопазване и фармация, човешки ресурси, право, одит и бизнес консултиране. Не липсват обаче и кандидати, които се интересуват от по-творчески сфери като дизайн, изкуство, писане и литература.

Кампанията „Твоите 25 причини да избереш България“ подкрепиха български популярни актьори, журналисти, издатели, спортисти. Всички победители в конкурса бяха поздравени лични от патрона на инициативата, президента Румен Радев.

Снимка: economic.bg
Той отдели време, за да разкаже на младите хора как сам е избрал професията на пилот и че тя остава за него по-ценна от всички други постове в държавата.

Изключително сме щастливи от големия интерес, който конкурсът предизвика както сред българските студенти, така и сред представителите на бизнеса у нас. Всички имаме отговорност към това да подпомогнем младите таланти и да им осигурим перспективи за успешно развитие, сподели Божидар Нейчев, един от инициаторите на кампанията.




Миналата година се навършиха 25 години откакто нашата компания е на българския пазар и се опитваме да отбележим това събитие. Решихме да не правим пищни коктейли, а по-скоро да ги вложим в една социално отговорна кауза. Реално всички в нашата компания решиха, че това е бъдещето на България. Затова призовахме българските студенти на възраст между 18 и 24 години, без значение от специалността в която учат, включително и българите, учещи в чужбина, да се включат. На всички тях предложихме да ни изпратят есе, в което темата е – техните 25 причини да изберат България. Представете си да сте на тази възраст и да имате възможност три пъти в годината да се видите и да получите съвет от някой, който е извървял пътя към своя успех. По-големия ефект се получава, ако тези, с които работиш, ги заразиш и тях. Успяхме да мобилизираме елита на страната, за да можем да дадем повече възможности на младото поколение. В студентските есета прочетохме и малко критика, по отношение на регламента, който позволява този конкурс да е отворен за студенти, които не са в България. Но този конкурс е точно за това – всички, където и да са сега, да изберат да се върнат в България и да докажат, че да се върнат в страната, не е стъпка назад. Имахме много запитвания на млади хора, които не попаднаха в първоначалния подбор, които питаха с какво тяхното есе не е на нивото на отличените. Имаше и по-груби реплики, но ние решихме да се спрем на позитивното. Но на фона на 1300 есета, негативните бяха само 2-3.“

Ето какво как един от успелите млади българи, подкрепящи кампанията, изброява накратко своите причини да избере България:

Аз съм Владо Николов и след като работих 15 години в чужбина, реших да се върна в България с цялото си семейство, не само защото камъкът си тежи на мястото, а и защото в България има страшно много възможности за развитие и работа. Тук са родителите ми, тук съм роден, тук искам да растат децата ми. Всеки има такива причини, които го привличат към България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00