Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Велин Пасков: „Чувствам се гражданин на света“

БНР Новини

Поглед към бъдещето ни предостави обективът на Велин и Мария Паскови. Последната им фотоизложба „Зимен Китай“ показа зимното лице на Пекин и най-северния и студен китайски град Харбин, разположен от двете страни на река Сунхуа. Градът е домакин на най-големите зимни фестивали на ледените и снежните скулптури в света.




Идеята за фотоизложбата „Зимен Китай“ се роди в един съвместен разговор с директорите на институт „Конфуций“ във Велико Търново Искра Мандова и ЛунТао. Аз споделих, че никой не познава зимната страна на Китай, а през 2022 г. Пекин ще бъде домакин на зимните олимпийски игри. Това ще бъде първият град, организирал и зимни, и летни олимпийски игри. Очаква се през 2022 г. там да се проведе олимпиада, каквато досега светът не е виждал. Решихме да направим изложба, в която да покажем непознатото лице на Поднебесната империя. Никога не бях попадал на температура от минус 38 градуса. В Харбин видяхме изключителни красоти и се надявам, че публиката, като ги видя на изложбите във Варна, Велико Търново, София, Русе и Бургас, изпита същото чувство, което и аз.

Снимка

Изключително удоволствие е да видиш снега под формата на скулптури, мостове и в какви ли не още причудливи форми. След като се настанихме в хотела, решихме да отидем в един от зимните паркове. След залез слънце магията настъпи – това пространство оживя с арки в синьо, гигантски пързалки, високи по 5-6 метра, къщи във всички възможни цветове на дъгата.

Снимка

Оказа се, че има още един парк, където ледените скулптури стигат до височина 35-40 метра.

Снимка

Може да минете и по „Моста на въздишките“, който променя цвета си от млечнозелено до яркожълто или да се спрете пред най-красивите пагоди.

Снимка

Името на Велин Пасков е свързано с много проекти, посветени на Далечния изток. Продуцент е на документалните филми „Аз обичам Тайланд“ и „Тайланд – земя на свободите“. Автор е на фотоизложбата „Прекрасна Индонезия“ и др. Първата му среща с Китай е преди повече от 15 г. и тогава се впечатлява невероятно. Тогава разбрах, че животът ми трябва да бъде свързан с тази държава. Човек понякога си прави такива заключения, които с времето избледняват. Колкото и да се блъскаха вълните на времето, в моето съзнание Китай остана изключително ярък – разказва Велин Пасков. Свързва се с Радио „Китай за чужбина“, което днес има редакции на повече от 60 езика, в това число и български. След успешно издържан конкурс, две години работи в Китай като кореспондент. Запознавайки се с местната култура, журналистът е удивен от умението на китайците да концентрират цялото си внимание върху една определена задача и да я усъвършенстват.

Една от големите мечти на Велин е да посети Монголия. Интересът му към тази страна е провокиран от документален филм, заснет от Джулия Робъртс. В момента Монголия бързо се развива, Улан Батор е град, в който може да се види много, а със своите пустини и монголски степи страната предлага безброй възможности за приключения – казва Велин Пасков и продължава:

Друга моя мечта е да посетя Индия по време на Дивали – това е празник, който се провежда през есента. Ненапразно го наричат „фестивалът на светлината“, защото тогава цяла Индия е обляна в светлина. Винаги, когато посещавам някоя страна, се опитвам това да съвпадне с празник и така да усетя духа й. Станах например свидетел на рядък фест, който се нарича „Фестивал на кристалните синове“ и се провежда в северната част на Тайланд, на границата с Мианмар. На този празник се отбелязва възмъжаването на момчетата. Когато навършат определена възраст, те трябва да отидат в манастир. Дали ще го направят за няколко дни или година, това е личен избор. Обличат се в красиви дрехи в ярки цветове и се гримират по специфичен начин. През седмицата, в която фестивалът продължава, младежите не стъпват на земята – близките им ги носят на раменете си. Всичко това завършва с уникална церемония, която се провежда в местния храм. Третото, което мечтая да реализирам, е пътешествие по стъпките на Ернесто Гевара. Нарочно пропускам псевдонима „Че“, защото, когато прави своето пътешествие с мотоциклет из Южна Америка, той е бил обикновен студент по медицина с интерес към проказата. Тръгва от Аржентина, минава през Андите, през Чили, Перу и посещава няколко лагера по поречието на река Амазонка, където са лекували от проказа. Това не е революционерът Че Гевара, а един млад човек с бурни идеи, силно впечатлен от бедността на Южна Америка.

Снимките са любезно предоставени от Велин и Мария Паскови



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предупреждение за опасни валежи в събота за 2З области на страната

В събота , 5 октомври, минималните температури ще са между 14 и 19°, в София 16°. На запад максималните ще са до 19-20°, докато над Източна България до 29-30°, в София – 20°. През деня над страната ще премине студен фронт. Локални, временно..

публикувано на 04.10.24 в 19:45

България днес - 4 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра. В петък е и традиционната ни рубрика „По съседски“ с обобщение на по-важните новини от района на..

публикувано на 04.10.24 в 19:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Има потенциална опасност от мигрантска вълна

Потенциално има опасност от мигрантска вълна, заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което беше осъдена заплахата за страната ни от рязкото влошаване на средата за..

публикувано на 04.10.24 в 16:19