Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Скритите таланти на България” дава бъдеще на надарени деца в неравностойно положение

БНР Новини

Осем даровити деца всяка седмица се вслушват в съветите на своя ментор. И макар мечтите им да следват различен път, обединява ги едно – с всеки следващ ден да стават по-добри в призванието, за което са родени.

Сдружение “Операция плюшено мече” вече десет години радва с коледен подарък децата, които Добрият старец подминава. Но тъй като тези деца не съществуват само в празничните дни, организацията си поставя нова цел – да издири най-надарените от тях и да им даде бъдеще. Така се ражда менторската програма “Скритите таланти на България”, която започна през настоящата учебна година и в нея участват осем деца от София, Варна, Видин и Бургас.




Това е първата година от програмата, чиято цел е да помага на деца без родители или от бедни семейства да развиват своя изявен талант – разказва Михаела Стойкова, основател на “Операция плюшено мече”. – Ние осигуряваме на децата частни уроци и индивидуални ментори, участие в семинари, работилници и състезания, достъп до нужните им материали, мотивационни срещи с известни личности.

Десетокласникът Галин живее в преходното жилище “Неофит Рилски” в Горна баня и учи в паралелка с профил “Графичен дизайн”. Той рисува с лявата ръка подобно на своя кумир Микеланджело и с уверени щрихи пресъздава върху белия лист частите на човешкото тяло.



Вдъхновява се и от други ренесансови художници – Леонардо, Рафаело, и въпреки че се развива изключително добре, все още се колебае накъде да продължи – към Художествената академия или пък НАТФИЗ. Засега просто мечтае един ден да се занимава с 3D анимация и кинорежисура.

Младежът, който рисува, е разностранно талантлив – той иска да се пробва в много сфери и да види кое точно е неговото – казва за Галин Михаела Стойкова. – В момента обаче развиваме таланта му на художник. Иначе той свири на пиано, прави бийтбокс и желае да занимава също така с китара и пеене. С ментора си по рисуване в момента работят върху човешкото тяло и учителят е изключително доволен от неговия прогрес и от начина, по който се развива техниката му.



За да напредват не само в областта, в която са избрали да се усъвършенстват, но и житейски, децата всяка седмица получават наставления от своя ментор.

Ролята на менторите е всяка седмица да се виждат с децата, развивайки у тях умения за социализиране, за общуване, за преборване с трудности, за решаване на проблеми, за критично мислене – обяснява Михаела Стойкова. – Въобще да комуникират, да създават приятелство, което да гарантира по-лесната работа с децата. От друга страна, ние получаваме обратна връзка за това дали възпитаниците им са доволни, какви са мечтите им, дали се развиват бързо. И тъй като подходът трябва да бъде индивидуален и сериозен, лично обучаваме менторите преди да ги пуснем да работят с децата.

Осемте деца от тазгодишната програма са подбрани с помощта на директорите на социалните домове и институции. Те развиват талантите си в областта на музиката, изобразителното изкуство и спорта. От сдружението казват, че ще направят всичко възможно децата с най-голям потенциал, сериозност и желание за работа да продължат с обучението си, докато влязат във висше учебно заведение.



“Операция Плюшено Мече” се нуждае годишно от 80 хил. лв., за да развива талантите на десет деца. Засега набавя средствата от спонсори и дарители, чието доверие печели покрай коледната си кампания “Подари подарък на дете”. Скоро предстои набирането на парите и за втората година от програмата, посветена на талантливите деца без финансови възможности.

Снимки: plushenomeche.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05
Слави Трифонов

ИТН връща мандата за съставяне на кабинет неизпълнен

“Има такъв народ” ще върне утре на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен, съобщи във фейсбук страницата си лидерът на партията Слави Трифонов. “ Сигурен съм, че българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно..

публикувано на 04.08.24 в 16:00
Светлана Каменова (вдясно) и Лин Ю-тин

Светлана Каменова загуби от Лин Ю-тин и остана без олимпийски медал

Боксьорката Светлана Каменова отпадна от олимпийския турнир на крачка от медалите. На четвъртфиналите в Париж настоящата европейска шампионка и бронзова медалистка от последното световно първенство загуби от тайванката Лин Ю-тин в категорията до..

публикувано на 04.08.24 в 13:34