Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер:

Минералната ни вода е уникална

БНР Новини

Село Минерални бани е разположено по северните склонове на Източните Родопи, на 18 км от областния град Хасково. Селото е административен център на община Минерални бани, която обхваща 12 населени места с общо население близо 7500 души. През последните 5 години общината успя да развие курорта, да привлече чужди инвестиции и да стимулира местните предприемачи. Курортът Минерални бани е разположен на добра надморска височина – 300 метра. Районът е със смекчен континентален климат – имаме мека зима, топло лято и продължителна есен, обяснява кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер и продължава:
Минерални бани носи славата си на балнеоложки курорт още от Римската епоха. Доказано е, че през II век населението тук е наброявало над 18 хиляди души. Много богата е археологията в община Минерални бани, а една от тези забележителности– старата римска крепост, се намира в центъра на курорта. Част от нея е възстановена, а в момента търсим финансиране за втората част на проекта за реставрация.

Кокетни къщи за гости, частни квартири, над 15 хотели предлагат прекрасни условия за пълноценен отдих, СПА и физиотерапевтични процедури на гостите на курорта.

Снимка

Легловата база е над 800 легла.Инвеститорският интерес също е много голям и се очаква през настоящата и следващата година да отворят врати още два модерни хотелски комплекса с 4+ и 5 звезди. Туристите са от всички възрасти, обяснява кметът.

Село Минерални бани е със статут на балнеологичен курорт от национално значение още от 1952 г.Минералната вода е хипертермална – между 54 и 59°, и блика от 14 извора с дебит 1500 л/мин. За какво помага най-много водата?

Снимка

Тя е профилирана – за заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип
(болестта на Бюргер), обяснява Мюмюн Искендер. Освен това нашата вода показва отличен резултат при лечението на опорно-двигателния апарат, ставните заболявания, периферната нервна система, гинекологични и кожни заболявания. Минералната вода се прилага и питейно при пясък в бъбреците.

Балнео-туризмът тук успешно се допълва от множеството исторически и природни забележителности. Крепостта "Свети Дух" е най-добре запазената историческа забележителност на територията на общината. Строена е през римско време от големи рустицирани каменни блокове и е служела за отбрана на селището.

Снимка

Следа от римската епоха е запазената и до днес забележителност, известна като “Стъпката на Богородица“– намира се в центъра на Минерални бани. Според историците, това е старинен саркофаг, а местното население е създало легенда, която гласи, че това е стъпката на Богородица, бягаща от преследващите я евреи. Хората вярват, че “чудодейната стъпка” на Божията майка има лечебна сила, носи късмет и сбъдва желания. Затова и християни, и мюсюлмани почитат това свято място.

Друга любопитна забележителност са “Шарапаните”  – изкуствено направени вдлъбнатини в скалите с дълбочина 20-70 см. и диаметър 50-180 см, изсечени от хората преди 2600-2800 години. Всяка шарапана се състои от малко и голямо басейнче с наклонен под и каналче. Името шарапана идва от турската дума шарап и означава вино. Затова се предполага, че в тях древните обитателите на тези места са преработвали грозде за вино.

Снимка

Днес лозаро-винарството е добре развито в община Минерални бани – повече от 300 ха са засадените гроздови масиви, а произведеното там вино е отличено на редица фестивали в Европа и България. Кметът се гордее, че курортът успява да привлече гости с различни интереси: Изградили сме различни атракции – една от най-интересните е терариумът в центъра на Минерални бани.

Снимка

Освен това имаме и много защитени местности, които представляват интерес за природолюбителите – Борака, местността Божур, Момина сълза. Имаме и шест туристически пътеки, по които са изградени навеси за почивка, огнища и барбекюта, възстановени са чешми и кладенци.

Снимка

Наблюденията ми показват, че хората, които посещават курорта, се връщат през различните сезони.

Снимки: mineralnibani.bg

Още от категорията

Хотелите в Албена остават затворени за Коледа и Нова година

Всички хотели в курорта "Албена" на българското Северно Черноморие остават затворени за коледните и новогодишните празници, въпреки възможностите за спорт, рекреация и СПА извън активния сезон. Комплексът обаче може да се използва за разходки...

публикувано на 03.12.20 в 14:05
Банско

Отпуснаха извънредни средства за реклама на зимния туризъм

Правителството одобри увеличение на бюджета на Министерството на туризма с 1 245 000 евро, предаде БТА. Парите са за масирана рекламна кампания за популяризиране на зимния туризъм в България както на вътрешния, така и на целеви за страната ни пазари...

публикувано на 02.12.20 в 17:31
Румен Драганов

Туризъмът ще се възстанови при 40% ваксинация на населението

За туризма е важно да започне работа на 22 декември. Секторът е категорично против искането на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти, каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на..

публикувано на 01.12.20 в 12:08