Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалното министерство залага такса "солидарност" в законопроекта за водоснабдяването

Малина Крумова и Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Защита на уязвимите социални групи предвижда проектът на Закон за водоснабдяването и канализацията. Законопроектът ще бъде публикуван до две седмици на страницата на Министерството на регионалното развитие за обществено обсъждане, съобщи заместник-министърът Малина Крумова на конференция за инвестиционните предизвикателства пред водния сектор.

„Гарантирано е минимално количество на потребление на вода - 50 литра на човек на ден, което да бъде ползвано безплатно от всеки, който е определен по силата на закона за социално подпомагане като уязвим потребител. Тези средства няма да се предоставят директно на лицето, а на оператора. Средствата ще идват през бюджета. С т.нар. „такса солидарност“ търсим възможността за формиране на фонд, на базата на който отново да бъде мобилизиран външен частен ресурс“, каза Крумова.

Министерството издигна идеята за такса „солидарност“ още миналия ноември в проекта на стратегия за финансиране на ВиК-операторите. Тогава се спрягаше размер на таксата от 10 стотинки на кубичен метър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!