Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Предпочитана дестинация и сред българските туристи

БНР Новини
Кристиян Салай открива презентацията
Снимка: germany.travel

На проведената на 27 март в София пресконференция на Туристическия борд на Германия DZT (DeutscheZentralefürTourismus) бяха представени най-новите факти и цифри, свързани с туризма в Германия, както и любопитна информация за броя на българските туристи, посетили страната през 2017 г.

Информацията беще представена от Кристиян Салай, мениджър маркетинг и продажби на регионалното бюро на DZT за Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна Гора, Румъния и Сърбия.

Домакините се похвалиха с осми пореден рекорден резултат при входящия туризъм с 83,9 мил. нощувки на чуждестранни туристи. Почти три четвърти от нощувките са генерирани от европейските страни. Българските гражданисъщо имат не малък принос в положителния резултат на германския туризъм.

През 2017 г. са регистрирани почти половин милион (471.000) нощувки на български граждани в Германия. 51 на сто от пътуванията са били с цел бизнес, 31 на сто с цел почивка, а 25 на сто по лични причини или друг повод като посещения на роднини и приятели. 53 на сто от пътуванията са били осъществени със самолет, 26 на сто с автобус и 21 на сто с лека кола. Най-много от пътувалите българските граждани са на възраст между 15 и 34 години (51 процента), последвани от възрастовата група +55 (33 процента).

Най-голям интерес българските туристи са проявявали към градския туризъм и обиколните турове, като средния престой при туровете е 8 дни. 555 евро за посещение е отделял българският турист в Германия, показват осреднените стойности.

На въпроса какво е значението на българския пазар и пазарите на другите балкански страни за входящия туризъм в Германия и има ли още потенциал, Кристян Салай отговори положително:

Трябва да отбележим положителните резултати от последните 5 години. Почти всички балкански държави са удвоили нощувките. Страни като България с почти половин милион нощувки, Румъния (1 мил.) и Хърватия играят голяма роля. Балканите се развиват икономически с бързи темпове. Разбира се, че хората, които живеят в региона биха искали това да се случва още по-бързо, но това не винаги е възможно. Обективно погледнато е имало непрекъснат растеж в последните години, който е повишил покупателната способност, а това е повлияло хората да искат да пътуват повече. Не трябва да се забравя и силното развитие на авиационната индустрия в региона. Открити са много нови линии и хората могат бързо да достигнат до желаната дестинация. Това развитие ще продължи и през следващите години. Специално за България очаквам след феноменалния резултат от 14 процента ръст при пътуванията до Германия през 2017 г., тази година положителната тенденция да продължи.“

Туризмът е и ще остане важен фактор за интеграцията защото помага да се рушат бариери. Германия може да послужи на България и другите балкански страни за пример как се изгражда една туристическа дестинация и как се печелят пазари. Има какво да научим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10