Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Детската лидерска академия поставиха своите проблеми в НС

Снимка: Ани Петрова, БНР

За 2 години близо 90 ученици са станали част от Детската лидерска академия, която се осъществява като съвместен проект на Министерството на образованието и науката, Софийския университет и БАН. Децата получиха възможност да зададат своите въпроси към представители на властта. Те поставиха своите проблеми в Народното събрание. Отговаряха им зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и депутати от ресорната комисия в парламента. 

Седмокласничката Мария попита как може се реши проблемът с раниците и получи най-различни отговори - от съвет да носи таблет вместо учебник до препоръка към просветното министерство да печатат учебниците на по-лека хартия.

Зам.-председателят на образователната комисия доц. Милен Михов реши да подготви децата за живота:

"Тежката раница може да я приемете като един образ, който ще ви следва през целия живот - ще имате раница "работа", раница "семейство", раница "данъци", раница "обществени задължения", които ще бъдат пълнени пак от други хора, но ще тежат на вашите рамене. Затова подреждайте си раницата", посъветва децата народният представител.

Шестокласник имаше друг проблем - какво може да се направи, за да се назначават по-млади учители. Отговори му един от най-възрастните депутати – проф. Станислав Станилов.

"Липсата на младите учители е порок. Само че в училище не може да има само млади учители, защото те, като ви учат, учат и остаряват и тези, които са остарели пък има други качества - на някои им се износват нервите и не могат да ви търпят, други пък придобиват опит и ви търпят повече, отколкото младите". 

На свой ред децата отправиха препоръка – уроците да са с практическа насоченост и да имат часове по финансова грамотност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!