Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бистра Якимова: Да посетиш 67 държави за 7 години е възможно и прекрасно изживяване

БНР Новини

Макар да са изминали едва три месеца от началото на годината, в мислите ни вече се прокрадват идеи за това как да прекараме идеалната за нас лятна отпуска. Някои избират да почиват у дома, а други – пътувайки из страната. Трети пък взимат първия самолет за някоя световна столица и поемат на своето пътешествие с неочакван край.

Снимка

Двама души, които никога не са приемали пътуването като задължение, а по-скоро като страст, я превръщат в свой начин на живот. От 2011 г. досега те са посетили 67 държави, откъдето имат безброй спомени, които един ден да разказват на своите деца. Възможно ли е да водим живот, изпълнен с приключения и незабравими мигове и ако да – как, разказват Бистра Якимова и нейния съпруг, македонецът Наце Сапунджиев.

Снимка




Човек трябва да знае какво иска, когато желае да пътува много и да открива нови страни и хора. Пътуването се превръща в приоритет – всички финанси и време влагаш там, и то се получава. Не трябва да бъдеш милионер, за да пътешестваш, а по-скоро трябва да търсиш начини, да постигнеш най-много според възможностите, с които разполагаш. В началото, когато се запознахме, пътувахме само по време на отпуската, защото и двамата бяхме корпоративни служители и работехме в IT сферата. С времето фокусът на работа ни се промени. В един момент осъзнахме, че не е въпросът да пътуваш за почивка, а да успееш да го съчетаеш с работа. Стремим се да имаме такъв начин на живот, който да ни позволява да работим съвсем свободно докато пътуваме.

Снимка

За осемте години, откакто са на път и след безброй преживявания, двамата признават, че ако има място извън България, където биха се върнали и живели, то това е Нова Зеландия. Местните хора, невероятната природа и културното многообразие, ги карат да се чувстват като у дома си в тихоокеанската островна държава.

Снимка

Пътуването дотам им отнема 30 часа, но са благодарни за всяка секунда от четириседмичния си престой, далеч от всичко познато. Именно в Нова Зеландия се ражда и идеята Бистра да разкаже за част от техните пътешествия в книга, озаглавена „Магията на пътуването: последвай местните“.

СнимкаТя включва 14 истории, които отвеждат читателя в далечна Япония, Доминикана, на остров Бали, в Бразилия, както и из други забележителни дестинации, към които никой турист не остава равнодушен. Тъй като за разлика от въображението и авантюристичния дух на Бистра, книгата има своя край, голяма част от историите, останали извън нея, са публикувани в блога на двамата пътешественици.

В него освен да се запознаем с поредното райско кътче на Земята, можем да научим и полезна информация за някои места за настаняване, които си заслужава да посетим. Въпреки че най-често хотелът е място, в което само си оставяме багажа и нощуваме, има и такива, които могат да ни изненадат. Такъв например е соленият хотел, разположен в най-голямата солна пустиня в света Салар де Уюни, която се намира в Южна Боливия или пък заземеният кораб, превърнат от своя капитан в хотел, „акостирал“ в румънския град Сибиу.

Снимка

Планираните пътувания от Бистра и Наце за тази година засега са две – през април ще посетят Сейшелите, а през юни – Южна Испания. Освен по света, двамата не пропускат възможност да посетят и някои дестинации у нас. Това правят обикновено през уикендите или когато не могат да отсъстват задълго от работното си място.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15