Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с български антики оглави класация за най-посещавана експозиция

Снимка: БГНЕС

Авторитетното издание The Art Newspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ за най-посещавана изложба на антична тематика през 2017 г. Класацията е направена, като се отчита броят посещения на ден. Експозицията с български артефакти, която проследява развитието на металургията през бронзовата епоха, изработката на предмети от злато и бронз и мястото им в живота на хората, обитавали българските земи, включва 333 находки – златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзови предмети и др. Тя е била открита за гостите на Музея за история на изкуството във Виена в периода 7 март- 5 юни 2017 г. и е привлякла 213 553 посетители. С българската експозиция Музеят за история на изкуството във Виена се нарежда пред престижни музеи като Бритиш музеум в Лондон, Палацо дела Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище Пловдив пуска нови авиолинии за зимния туристически сезон

Летище Пловдив ще има зимна авиолиния до Бирмингам във Великобритания  по повод предстоящия зимен туристически сезон. Първият полет предстои на 2 ноември. В момента до Пловдив има редовни полети от Лондон и Манчестър. През зимния сезон освен..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Българчета спечелиха 5 медала от международна олимпиада по астрофизика в Непал

Възпитаникът на Математическата гимназия във Варна Светослав Арабов спечели златен медал на Младежката международна олимпиада по астрономия и физика, предава БТА. Състезанието е проведено от 3 до 10 октомври в град Катманду, Непал. В него са участвали..

публикувано на 10.10.24 в 14:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 21

В брой 21 на предаването говорим за различни българско-аржентински културни взаимодействия : "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата eмиграция" – разговор с авторите на труда Аксиния Иванова и Иван Цанков, часове преди..

публикувано на 10.10.24 в 12:00