Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръбнакът на европейската икономика ще са специалистите на бъдещето с по-добри дигитални умения

БНР Новини

В момента безработицата в ЕС е на рекордно ниско ниво от десет години насам, но все още безработните младежи са много – това обяви европейският комисар по заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен по време на неформалната среща на социалните министри от ЕС, която се проведе в София.

Форумът бе част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на дискусията бяха мерки за насърчаване на ученето през целия живот, повишаване на уменията и знанията на работната сила, осигуряване на активна подкрепа за заетост и равни възможности за реализиране на пазара на труда. Акцент бяха и предложенията за насърчаване на интеграцията на хората в неравностойно положение в обществото и на пазара на труда. В програмата на неформалната среща беше включено и посещение на Седмия европейски форум на социалното предприемачество, в който участваха много социални предприятия от България и още 6 европейски държави, които представиха своята продукция и възможности за иновации в тази област.

По данни на ЕВРОСТАТ през февруари средното ниво на безработицата е 7 процента, което е най-ниското равнище от септември 2008 г. Данните доказват, че икономическата криза е вече зад гърба ни, но тя оставя последствия, които все още оказват влияние и затрудняват трудовата реализация на определени групи от хора – заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. И още:

Снимка



В настоящия момент на стабилен икономически растеж трябва да фокусираме усилията си и да работим за подготовката на работната сила на ЕС, съобразно динамичното развитие на технологиите и цифровата икономика в бъдеще. Средствата, които държавите-членки насочват към повишаване на качеството на работната сила и достъпа до образование трябва да се разглеждат не като разход, а като инвестиция. Трябва да предложим на европейските граждани надеждна, перспективна и дългосрочна посока, за да може да задържим доверието им в ЕС. Основен акцент по време на заседанието беше трудовата реализация на по-възрастното поколение. Съсредоточихме се и върху политиките за подкрепа на заетостта, интегрирането на младежите и продължително безработните на пазара на труда. В България в периода 2013 -2017 г. безработицата сред младежите до 25 год. се е понижила от 28 до 13 на сто, което е с близо 15 процента намаление. Благодарение на изпълнението на мерките за заетост на младежи в България, около 100 хил. младежи са започнали първа работа в страната през последните 4 години. Сега фокусът на усилията ни трябва да бъде насочен към представителите на уязвимите групи на пазара на труда и хората в отдалечените региони, които в момента не усещат достатъчно подкрепа.

Според данни от последните проучвания за безработицата в Европа над 3,5 млн. млади хора не намират реализация на трудовия пазар. Внушителен е и броят на трайно безработните европейски граждани – над 8 млн. Икономиката върви нагоре и сега е моментът да не забравяме, че хората трябва да усетят положителната промяна. Не защото така е справедливо, а защото в този процес трябва да се ангажират всички – призова в София еврокомисар Мариане Тисен.

Да осигурим на хората най добрите възможности е ключов приоритет на ЕК. В днешните условия на бързи икономически промени ние трябва да инвестираме в хората, за да успеят да направят прехода от училище към работната позиция, от безработица към заетост и от заетост към по-високо ниво на квалификация. Населението на континента ни застарява, намалява и работната сила. Искаме нашата икономика да е конкурентоспособна на полето на цифровата икономика, за целта хората трябва да актуализират своите умения, за да се адаптират към много по-бързите промени. Основният принцип е развитието през целия живот, затова залагаме на обучението. Въпросът е как най-добре да инвестираме в хората през целия им живот. Трябва да се започне отрано, като инвестираме в качествена грижа за най-младите. Много се радвам, че българското председателство е превърнало в свой приоритет образованието още от ранна детска възраст. Разликата в уменията на хората е основна причина за дългосрочната безработица. Все още 63 млн. европейци не притежават основни цифрови умения. Но, за да повишим нашата конкурентоспособност, вече трябва да инвестираме във високите умения.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59