Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България при актуалната международна обстановка. Заседанията на съвета са закрити, за тях обичайно съдим по изявления след приключването им. Изявленията този път показват, че дебатът е бил необичайно напрегнат и свидетелстват за остро политическо противостоене между ГЕРБ, от една страна, а от друга – президента Румен Радев и БСП.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието упрекна президента, който е и главнокомандващ на въоръжените сили, че е представил предварителен проект за заключения на заседанието, който едва ли не предполагал предприемане на стъпки за излизане от ЕС и НАТО.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира гневно, че Цветанов си е позволил да отправи отново обвинения, каквито вече са чувани от парламентарната трибуна и засягат не само президента, но и БСП. По думите на Нинова внушенията на Цветанов, че БСП или президентската институция работят за чужди интереси, са едва ли не обвинение в престъпление, за което той ще носи отговорност.

Президентството определи изявлението на Цветанов като манипулативно, но предпочете да не направи опровержение, а публикува пълен текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от държавния главна Румен Радев, за да може обществото само да се убеди в това.

Прецедент на превръщане на Консултативния съвет по национална сигурност в място за политически конфронтации имаше и миналата година, когато на заседание за корупцията по високите етажи на властта не се явиха ключови представители на ГЕРБ, а лидерите на ДПС и партия „Воля“ напуснаха дебата предварително. Тогава се наложи повторно свикване на консултативния орган.

Но случилото се на заседанието вчера вероятно не бива много да драматизираме. Дебатите в КСНС са в крайна сметка консултативни, решенията му нямат задължителна сила и са обвързващи дотолкова, доколкото отразяват отношението на основните политически и държавни фактори към въпросите от съответния дневен ред. Решенията със задължителна сила по тези въпроси се взимат със споделена отговорност от други овластени за това държавни институции – парламента, изпълнителната власт и президента.

Премиерът Бойко Борисов, който е и председател на ГЕРБ, засега не коментира ситуацията от вчера. Косвено обаче, изразявайки становище по друг повод, Борисов многозначително заяви, че "България е ЕС, България е НАТО". В този дух ще се произнесе и оглавяваният от него Съвет по национална сигурност към Министерския съвет, където се взимат същински решения със задължителна и оперативна сила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12