Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вече е концертът на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Снимка: БНР

Тази вечер в зала "България" от 19.30 ч. е концертът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. Солист ще бъде цигуларят с впечатляваща международна кариера Светлин Русев.

Блестящият цигулар Светлин Русев не за първи път гостува на Симфоничния оркестър на БНР. Този път той ще представи рапсодия „Циганката“ от Равел и „Кармен Фантазия“ от Сарасате. Двете произведения се вплитат в идеята на концерта, посветен на циганската тема в творчеството на избраните композитори.

Програмата допълват „Циганско капричио“ от Рахманинов и „Кармен – сюита“ на Шчедрин.

„Програмата беше изцяло идея на маестро Кадин. Естествено приех с удоволствие, тъй като са много интересни неща. Винаги човек е добре от време навреме да си поставя такива предизвикателства“.

Доскоро Светлин Русев беше концерт майстор на Филхармонията на френското радио и преподавател в Парижката консерватория, а днес заема аналогичния пост в оркестъра на Романска Швейцария и преподава в консерваторията в Женева. Въпреки изключителната си заетост той често намира време за българската публика. От миналата година е артистичен консултант на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!