Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиодеца“ и известни музиканти с пролетна джаз програма

БНР Новини
Снимка: архив

Най-малките музиканти в „Старата къща“ канят на пъстър концерт на 23 април в Първо студио на БНР. По-голяма част от песните, които ще изпълнят, са от съвременни български автори. „Радиодеца“-та имат в биографията си няколко джаз проекта. Преди години те записаха албум с Биг бенда на БНР, когато негов диригент беше Вили Казасян, по-късно представиха програма и с неговия наследник на пулта Янко Миладинов.

В репертоара ни винаги са присъствали прекрасните песни на Красимир Милетков, Борислава Танева, Владимир Джамбазов, Дора Драганова и др. „Радиодеца“-та обичат да изпълняват музика, в която има "закачка" с джаза – пояснява Илина Тодорова, основател и диригент на състава. – Известно е, че Луис Армстронг за пръв път включва детски глас в своя песен. Това се случва на негов концерт в Берлин през 1959 г. – в "Приспивна песен на чичо Сачмо", която ние също изпълняваме в концерта.



Българските композитори от предишните генерации също са писали в този стил. Ще прозвучат и произведения за деца от Бенцион Елиезер, Александър Бръзицов, Кирил Цибулка. Освен хубави, според мен те са много полезни. Например песните на Любомир Денев – „Котка“, „Муха“ и „Дневен режим“ са създадени така, че да въведат децата в стиловите особености на джаза. Ще изпълним също песни от Емил Струнджев, Тодор Янкулов...




На сцената "Радиодецата" ще бъдат заедно с Атанас Хаджиев (саксофон и кларинет), Атанас Миладинов (пиано) и други солисти от Биг бенда на БНР, както и с един от най-самобитните и най-търсени съвременни български музиканти – тромпетиста Росен Захариев-Роко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15