Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиодеца“ и известни музиканти с пролетна джаз програма

БНР Новини
Снимка: архив

Най-малките музиканти в „Старата къща“ канят на пъстър концерт на 23 април в Първо студио на БНР. По-голяма част от песните, които ще изпълнят, са от съвременни български автори. „Радиодеца“-та имат в биографията си няколко джаз проекта. Преди години те записаха албум с Биг бенда на БНР, когато негов диригент беше Вили Казасян, по-късно представиха програма и с неговия наследник на пулта Янко Миладинов.

В репертоара ни винаги са присъствали прекрасните песни на Красимир Милетков, Борислава Танева, Владимир Джамбазов, Дора Драганова и др. „Радиодеца“-та обичат да изпълняват музика, в която има "закачка" с джаза – пояснява Илина Тодорова, основател и диригент на състава. – Известно е, че Луис Армстронг за пръв път включва детски глас в своя песен. Това се случва на негов концерт в Берлин през 1959 г. – в "Приспивна песен на чичо Сачмо", която ние също изпълняваме в концерта.



Българските композитори от предишните генерации също са писали в този стил. Ще прозвучат и произведения за деца от Бенцион Елиезер, Александър Бръзицов, Кирил Цибулка. Освен хубави, според мен те са много полезни. Например песните на Любомир Денев – „Котка“, „Муха“ и „Дневен режим“ са създадени така, че да въведат децата в стиловите особености на джаза. Ще изпълним също песни от Емил Струнджев, Тодор Янкулов...




На сцената "Радиодецата" ще бъдат заедно с Атанас Хаджиев (саксофон и кларинет), Атанас Миладинов (пиано) и други солисти от Биг бенда на БНР, както и с един от най-самобитните и най-търсени съвременни български музиканти – тромпетиста Росен Захариев-Роко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15