Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Призив за действие от София" завърши конференцията за ефективно дигитално обучение

БНР Новини

„Образованието и развитието на дигиталните технологии са сред основните акценти на Европредседателството в България“, коментира Ясен Гюров, член на постоянното председателство на България към ЕС. Именно образованието беше акцент в рамките на знаковата конференция „Обучение за създаване: от дигитални ползватели към дигитални създатели“, организирана от българското председателство на Съвета на ЕС. На събитието присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наварачич. Еврокомисарят за дигитална икономика и общество Мария Габриел също беше сред участниците. Над 350 души, представители на Европейската комисия, политици, педагози, студенти, иноватори, представители на бизнеса и изследователи се включиха в двудневния форум. Обсъжданията бяха съсредоточени върху спешната необходимост от повишаване на дигиталните умения и качеството на образованието в страната ни.

Учениците се раждат в дигитален свят.Те имат нужда да изразяват себе си в различни сфери и проекти чрез дигиталните технологии. Младите хора се стараят да придобият възможно най-много дигитални знания, за да се изразяват адекватно за средата, в която живеят – коментира Силвия Кънчева, експерт в Министерство на образованието и науката.

Снимка

Сред темите на конференцията бяха развитието на политиките за обучение на европейско равнище, включително Рамката за ключовите компетентности от 2006 г., Европейският дигитален образователен план за действие и Пакетът за модернизиране на образованието. Акцент беше поставен и върху ползите от програма "Еразъм+" и възможностите за европейско финансиране в подкрепа на дигиталните умения и иновациите.

Дигитализацията е сфера, която позволява на държавите – без значение на тяхното икономическо развитие към момента, да покажат добавена стойност. Неформалното образование е изключително важно за бъдещото развитие на икономиката и бизнеса. Българите са едни от най-силните олимпийци в математическите и природните науки. Неведнъж сме го показвали. Преди седмица приключихме работата по препоръка на Съвета на ЕС за ключовите компетентности – езикови, дигитални, предприемачески, социални. Комбинацията от тях е в основата на успеха в бъдеще– каза Ясен Гюров.

В рамките на конференцията беше приет "Призив за действие от София" с препоръки за политиците и преподавателите в подкрепа на по-ефективно дигитално обучение. Посетителите имаха възможност да се запознаят и с млади иноватори-ученици, които представиха своите високотехнологични проекти. Владимир Гристов, ученик от Технологичното училище „Електронни системи“ разказа:

Снимка

Тази машина е „Робко 01“ – първият български учебен робот. Произведен е в София през 1987 и се е управлявал от компютър „Правец“ 8. Моята разработка позволява роботът да се ръководи от модерните компютърни технологии. Искам да демонстрирам настоящата тенденция в индустриалната автоматизация – все повече и повече мрежовите технологии навлизат в индустрията. Тенденциите са заводите да стават все по-автономни и да има все по-голяма комуникация между производствените машини. Говори се за нова индустриална революция
.

Илиан Кордев представи дипломната си работа от училище, с която печели младежката награда на Българската асоциация по информационни технологии:

Това е система, която засича хакерски атаки на LINUX базирани устройства. Проблемът със сигурността в индустрията е много голям. Все повече компании стават жертва на кибер атаки и реших да помогна.

Мартин Дацев пък разказва за проекта, с който участва в училищното състезание HACK TUES:

Става въпрос за приложение, което обработва голямо количество текст и му прави кратко обобщение. Полезно е, защото всеки ден сме затрупани с линкове, статии, видеа и е хубаво да генерираме кратко обобщение, за да разберем в кое да се задълбочим. Приложението може да ни е полезно в много сфери – в медицината, във финансите, в бизнеса и образованието.

Снимки: Луиза Лазарова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32