Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Мин. Ивайло Иванов
Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, чийто максимален размер е 1578 лв. 

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов съобщи на съвместен брифинг с премиера Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в пловдивското село Отец Паисиево, че на всички, които отговарят на нормативните критерии, помощта ще бъде изплатена максимално бързо. С еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Министър Иванов допълни, че освен помощта от АСП семействата могат да кандидатстват пред съответната община за отпускане на помощ до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. 

"Тези средства се отпускат за закупуване на обзавеждане и оборудване на пострадалите домове. Освен това хората ще могат да кандидатстват за помощ и пред фонда на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет", обясни министър Ивайло Иванов. Съвместно с общините ще се търсят възможности за настаняване на останалите без дом хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00