Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата програма за енергийна ефективност стартира през септември

Министър Теменужка Петкова призова общините да се включват активно в програмата, за която са предвидени над 32 млн. евро до 2021 година

Теменужка Петкова в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

През втората половина на септември ще бъде даден стартът на новата Програма за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Предвиденото финансиране за новия период до 2021 година е над 32 млн. евро. 28 милиона от тях са безвъзмездни средства, а 4 милиона е националното съфинансиране. Очаква се отново основен бенифициент да са българските общини. Министър Петкова ги призова да се включват активно и отчете успешното им участие в приключилата през 2017 г. програма: 
"Тук е мястото да отбележа, че българските общини бяха основен бенефициент по програмата. Бяха изпълнени енергоефективни дейности и въведени възобновяеми източници в 115 сгради - общинска собственост, от които 40 училища, 55 детски градини, 8 медицински центрове, 12 социални институции и административни сгради. Верифицираните и изплатени към общините средства са 20 милиона 681 хиляди лева или 93 процента от определените средства за изпълнение на проектите", обяви министър Петкова пред народните представители. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!