Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от половината българи няма да почиват през лятото

Снимка: pixabay.com
Повече от половината българи или 55% няма да почиват през лятото, 40 на сто имат планове за почивка, а 5% все още не са решили. Като причина да не пътуват по време на отпуск повечето хора изтъкват липсата на средства. Столичани обаче най-малко споделят за финансов аргумент при планирането на лятната почивка. Най-предпочитана дестинация си остава Черноморието ни, но все по-популярни стават почивките в Гърция и Турция. Това показват данните от изследване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души между 30 март и 5 април.

Пенсионерите и живеещите в селата са тези, които в най-малка степен планират да почиват това лято. Сред причините са по-трудната мобилност, но най-вече липсата на необходимите за почивка средства. Една пета от българите, които не планират почивка казват, че не са си позволявали да ходят на море от между 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които заявяват, че не са били във ваканция през лятото повече от 20 години, като това са в най-голяма степен хората над 70 години. Има обаче и млади хора, които нямат възможност да си позволят лятна почивка, обясни Анастас Стефанов от „Тренд“.


СнимкаНад половината от тези, които заявяват, че ще почиват това лято, казват че ще отидат на българското Черноморие. Една четвърт от планиращите почивка пък ще изберат чужбина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!