Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Свещи „С аромат на книги” превръщат четенето в още по-сетивно изживяване

БНР Новини
6
„Стари книги” – няколко вида дървета, ванилия, мед и кафе

Четейки книга, ние се потапяме в атмосферата, в която живеят героите, съпреживяваме техните желания и чувства, рисуваме си картината на случващото се и сякаш се потапяме в ароматите на средата. Оказва се, обаче, че можем да се докоснем до аромата на любимия си герой от роман и наяве, благодарение на опияняващите ухания на свещите, които изработва Нина Александрова.

Снимка

Младата жена е завършила финанси и банково дело и е работила като банкер, но скоро разбира, че не това е нейното призвание. В желанието си да се занимава с нещо по-креативно и в търсене на начин да превърне хобито си – четене на книги – в професия, една случайна находка преобръща целия ѝ живот:
Сара Дж. Маас, „Двор от рози и бодли”, Рисанд – океан и цитрусТака се случи, че след книга от поредицата „Двор от рози и бодли” на Сара Дж. Маас случайно в един западен сайт попаднах на „книжна свещ” на герой от тази книга и тогава много ми хареса самата идея, защото по този начин внасяш топлина и уют в дома си, и в същото време тази вещ ти напомня за книгата, която си прочел или за героя, който ти е харесал. Затова започнах да проучвам дали има нещо такова в България и се оказа, че не се предлагат такива свещи. И не само че няма, но и че много от четящите хора изобщо не знаят, че съществува подобно нещо. Тогава реших, че точно това е нещото, което мога да превърна в своя професия.

Нина подхожда сериозно към правенето на свещи – внимателно изучава самия процес и дори посещава специализирани курсове. В началото прави свещи за себе си и близките си, но по-късно решава да пробва дали такъв продукт би се харесал и на българските читатели. И се оказва, че има изключителен интерес. Така се раждат първите български свещи, предназначени за истинските почитатели на литературата – „С аромат на книги”.

Първата свещ, която Нина прави и която е най-търсената и до днес, е на Рисанд от „Двор от рози и бодли”, с аромат на океан и цитрус. Досега своя аромат са получили над 200 герои и книги, сред които Пипи дългото чорапче, Малкият принц, Джей Гетсби, а най-търсени са ароматите на героите от „Хари Потър” на Джоан Роулинг, „Властелинът на пръстените” на Джон Толкин, „Двор от рози и бодли” и „Стъкленият трон” на Сара Дж. Маас. Нина е правила аромати на Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци”, Иван Шатов на Достоевски, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, главните персонажи от „Отнесени от вихъра” и много други. Кой герой, обаче, е затруднил най-много Нина Александрова?

Ерих Мария Ремарк, „Искрица живот” – анасон, петигрен, лавандула, бор, лютива ментаНай-трудният герой всъщност e книга. Свещта не е на самия герой, а на книгата „Искрица живот” на Ерих Мария Ремарк. Беше трудно от гледна точка на това, че е изключително тежка книга, по действителен случай, за Втората световна война, и просто да облечеш в аромат нещо такова е изключително предизвикателство. Но накрая се получи много добре, ароматът не е сладникав, а навява студ. Там включих доста – анасон, петигрен, лавандула, бор и дива мента. 

Как всъщност протича процесът на създаване на свещ с аромат на книга?

Първоначално започва с определянето на ароматите на съответния герой. Това е най-специфичното, защото аз смесвам най-различни аромати, които биха изразили според мен същността на героя, а външните му характеристики използвам например за дизайна на свещта, за цвета ѝ, за етикета. И след като определя ароматите, създавам самата свещ – разтопявам восъка, добавям оцветител, добавям аромати, отливам го в бурканчетата и след това правя етикета на свещта.

В работата си Нина използва палмов стеарин и палмов восък, които са абсолютно безвредни, не са токсични и горят чисто. А също така над 50 отделни аромата, които смесва според вътрешното си усещане и от гледна точка на това, кой с кой аромат се допълва.

Когато правиш нещо с любов, то ти се отплаща. Доста хора ми казват, че им продавам щастие. – споделя Нина. – А аз бих допълнила – топлина и уют.

Виктор Юго, „Клетниците”, Жан Валжан – сандалово дърво, мускус, захар, канела, ванилия
Снимки: личен архив и Десислава Семковска

Галерия

Още от категорията

България чества 30 години от присъединяването си към франкофонските страни

С изложбата “Посоки” на художници от франкофонски страни в галерия “Мисията” на Държавния културен институт към външно министерство беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на..

публикувано на 22.03.23 в 09:51
Пиер Колио
Снимка: Facebook/InstitutFrancaisdeBulgarie

За френското влияние в България и трите десетилетия в клуба на франкофонските държави

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията. На тази дата е учредена Агенцията за културно и техническо сътрудничество в Ниамей, Нигер, преименувана по-късно на Международна организация на франкофонията /МОФ/, в която България членува вече..

публикувано на 20.03.23 в 06:25
Ралф Гибсън (р. 1939, САЩ), Омагьосаната ръка, 1968

„Огледала и прозорци“ – светът през призмата на фотографията

Столичната галерия „Синтезис“ представя изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“. Официалното откриване е на 22 март. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ..

публикувано на 19.03.23 в 12:05