Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Защитените лица, заплашени по наказателни дела, да получават предварителна защита

| обновено на 18.05.18 в 10:42
Снимка: БГНЕС

Без дебат народните представители приеха окончателно промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. 

Промените предвиждат защитените лица, както и техните близки, които са заплашени по наказателни дела, да получават незабавно предварителна защита. Тя ще се осигурява за 30 дни и ще може да бъде удължавана с още толкова преди лицата окончателно да бъдат включени в програма за защита. С промените ще се стигне до отпадане на личната физическа охрана и пълната промяна на самоличността като самостоятелни мерки, които са доказали своята неефективност. Личната физическа охрана е предвидена като временна мярка. 
Възражение дойде единствено от БСП, защото част от промените в закона, свързани с режима на обжалване на съдебните актове, с които се прекратява наказателно производство, променят и НПК. От ГЕРБ обаче не приеха аргументите им. 

Според вносителите от Министерски съвет, докато служителите от Бюрото за защита при главния прокурор осигуряват предварителната закрила, ще има достатъчно време за събиране на информация за това дали лицето да бъде включено в Програмата за защита. С промените ще се стигне до отпадане на „личната физическа охрана“ и „пълната промяна на самоличността“ като самостоятелни мерки, които са доказали своята неефективност. Личната физическа охрана е предвидена като временна мярка. 

В редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят министърът на туризма Николина Ангелкова, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!