Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разград е домакин на най-престижното световно есперантско мероприятие

БНР Новини
Снимка: личен архив

Вече близо 30 години за няколко дни в началото на юни Разград се превръща в средище на световното есперантистко творчество. Причината за това е провеждането на най-престижното есперантско мероприятие ЕКРА – есперантска творческа среща „Абритус“. Тази година организаторите посрещат гости от Румъния, Сърбия, Турция и България. Тридневният форум ще започне с вечер на есперантското изящно слово на 1 юни. На следващия ден ще бъдат обявени победителите в Международния литературен конкурс за есперантска поезия и хумор, в който тази година участват творби от Русия, Казахстан, Румъния, Сърбия и България.

СнимкаПреди 1989 г. езикът есперанто беше много разпространен в България, може би поради факта, че чрез него можеше да се пътува в чужбина. Сега тази възможност я има всеки и затова се наблюдава отлив от есперантисти“, казва Иваничка Маджарова, заместник председател на Есперантския дом на културата в Разград. В момента в лудогорския град има около 40 есперантисти, които владеят езика на различно ниво. Най-известният разградчанин есперантист, обиколил света и прославил града си е Стефан Минков. Минков е роден през 1883 г. Много модерният тогава международен език научава като ученик в Морското училище във Варна, разказва Иваничка Маджарова. Той е почетен член е на Световната есперантска организация, доживява до 99 годишна възраст, като 62 години от тях посвещава на езика есперанто.



Снимки: личен архив на Иваничка Маджарова, Садет Кърова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15