Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага 2,2 млн. евро за възстановяване след наводненията в Бургаско от края на миналата година

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) предлага на България да бъдат отпуснати 2,2 млн. евро за подпомагане на страната след наводненията, засегнали Бургаския регион миналата есен. На 25 и 26 октомври там имаше силни бури и проливни дъждове, в резултат на които бяха повредени мостове и пътища, училища и болници.

Парите са част от общо 34 млн. евро, които ще бъдат отпуснати на още три страни членки, засегнати от природни бедствия миналата година - Гърция, Полша и Литва. Това уточни говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас:

"Днес Комисията предлага 34 милиона евро от фонд "Солидарност" на Европейския съюз, които да подпомогнат усилията за възстановяване на тези страни, както и да покрият разходите по извънредните мерки, временния подслон, операциите по разчистването и опазването на културното наследство в резултат на тези природни бедствия".

Фондът беше създаден след тежките наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 година. До този момент 24 европейски държави са получили помощ от него за над 5,2 милиарда евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!