Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще отнесе въпроса с американските митата в Световната търговска организация

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще отнесе в Световната търговска организация въпроса с налагането на митата върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати и, от своя страна, ще наложи мита върху вноса на някои американски стоки в ЕС. 
Това заявява председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, след като стана ясно официално, че мерките, наложени от американската администрация, влизат в сила от утре. 
"Ще защитаваме интересите на Съюза в пълно съответствие със законите на международната търговия, казва още Юнкер. Председателят на Еврокомисията изразява загриженост от това решение, което определя като необосновано и в противоречие ас правилата на Светояната търговска организация.
Това е чисто и просто протекционизъм. Ние последователно показахме, че сме открити за диалог за подобряване на двустранните търговски отношения, но и ясно заявихме, че ЕС няма да преговаря под натиск", се казва още в изявлението на Юнкер. 
От своя страна еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом определя решението на Съединените щати като "лош ден за световната търговия и уточнява, че отговорът на ЕС ще бъде пропорционален и в съответствие с правилата на Световната търговска организация. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!