Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се стекоха на Околчица за всенародното поклонение в памет на Ботев

| обновено на 02.06.18 в 15:10
Снимка: Ива Антонова, БНР

Хиляди българи дойдоха на Околчица, за да бъдат част от всенародното поклонение в памет на Ботев и загиналите за родината ни и така потвърдиха стиха „Сбъдна се пророчеството твое, жив си ти“, белязал лобното място на войводата по стръмните склонове на Врачанския Балкан.

Снимка"Пирамида от кости е българската история! Напоена с кръв е българската земя!", каза в емоционалното си слово председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: "Повече от всякога ни трябва разум и помирение, силни водачи и светли примери. И да помним веруюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си и да бъде пръв сред равни."

Като благодари на родителите, довели децата си, кметът на Враца Калин Каменов подчерта, че няма по-голям и паметен урок по родолюбие за тях.

Част от хората на Околчица споделиха:

Снимка"Преклонението пред вас една такава велика личност като Ботев винаги ми е била като mътеводител в живота, само докато обичаме нашата Родина, само тогава ще се оправим и ние".

"Липсват ни ценности и затова е важно децата да се възпитават в това да познават историята, да вярват в себе си. Ботев е от онези смели хора, които са вярвали в някакви свещени идеали. Въпросът е всички ние останалите да черпим от този плам."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!