Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинният празник Сабантуй събужда любопитство към историята ни

БНР Новини

Изкушените от историята знаят, че в Република Татарстан, която е част от Руската федерация, живеят наследниците на Волжка България. Татарите се отличават с това, че са много трудолюбиви и прецизни в работата си, затова и качеството на живот в столицата им – гр. Казан, е по-високо в сравнение с другите руски републики. Хората в Татарстан пазят българските си традиции и всяка година с възторг посрещат празника Сабантуй, който се отбелязва навсякъде по света, където има общност на волжките българи.

Снимка

Празникът има над 1000-годишна история и почти не се е променил във времето. Нарича се още „празник на ралото” и се чества в първата неделя на юни. Организира се, щом приключи сеитбата и веселието е задължително – винаги се пеят песни, приготвя се най-вкусната храна, организират се спортни състезания, за да узрее добре и да е богата реколтата.

Снимка

Празнуването на Сабантуй е пренесено и в София от сдружението „Волжки българи” и техни гости от гр. Казан, които всяка година посещават сънародниците си в България.

Снимка

Сред най- колоритните участници в празника тази година бяха представителите на „Историческия парк” в близост до Варна. Това е ново атракционно селище, което дава възможност на туристите да се докоснат до живата история, военното дело и бита на нашите предци. Специално за празника, провел се миналата неделя в един от парковете на София, беше подредено автентично прабългарско номадско жилище от Ранното Средновековие. Тогава юртата вече се е оформила в окончателен вид, който почти не се променил до днес. Мястото, където по принцип може да се види нашата юрта е в с. Неофит Рилски, в района на Неолитното селище там – обяснява Милен Петров, представител на „Исторически парк”.




Снимка

Групата ни се състои от 10 души, обединени в Сдружение за въздигане на българските войнски традиции „Величие“. За възстановките, които правим, събираме информация от достоверни източници. На първо място това са археологическите находки, изворовите данни, писмените извори за прабългарите – от византийски, арменски, сирийски произход, а също и запазените изображения в хроники, миниатюри, фрески, стенописи. След внимателен подбор и анализ на материалите ние възпроизвеждаме това, което иска да види нашата публика. Обикновено това са конни състезания, борби и ловни техники, които са били средство за препитание на предците ни.

Снимка

Тъй като повод да сме в София е празникът на волжките българи, ние съобразихме, че по това време българите са имали в преобладаващата си част скотовъден бит. Затова предпочетохме да представим техния номадски дом, изграден от вълна, кожи и дърво. Номадското жилище е преносимо, разглобяемо и служи както на воините по време на поход, така и на самите скотовъди, които се придвижват и живеят със стадата си. То е служило и при големи преселения на народите, които са се случвали най- вече заради при някои природни катаклизми или нашествия на други народи. Затова номадското жилище е много важна част, характеризираща бита на предците ни. Юртата съществува от дълбока древност в бита на източните народи. Тя има различна конструкция през различните периоди. В конструкцията винаги има дърво, а покритието може да е от брезова кора, от еленови кожи, от животинска вълна, козяк, в зависимост от вида на отглежданите животни.

В окончателния си вид „Исторически парк“ ще е готов през пролетта на 2019 г. Според замисъла, там на едно място ще може да се проследи праисторията ни – от епохата на неолита до Средновековието. На едно място ще бъдат изложени експонати, показващи живота и бита на прабългари и славяни.

Снимка

„Историческият парк” ще е на площ от 140 дка и, отделно от експозицията, ще има улица на занаятите и конна база, която ще обслужва целия атракцион. Обектът е замислен като културно-исторически комплекс, където хората отиват, за да се запознаят с различни епохи от историята и едновременно с това да се забавляват – на арената за стрелба с лък например. И накрая – да си направят снимки с аниматорите, пресъздаващи изчезнали вече занаяти, облечени в дрехи, традиционни за нашите земи през Средновековието.

Снимки: личен архив, БТА и chernomore.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40