Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разчитат на конструктивни отношения с Ердоган за справяне с общите предизвикателства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент на САЩ посочи в писмено изявление до турската държавна Анадолска агенция, че Съединените щати уважават решението на турските граждани и разчитат на конструктивни отношения с президента Реджеп Ердоган за справяне с общите предизвикателства. Американското външно ведомство също призовава всички турски официални лица да засилят демокрацията в страната като представляват различните възгледи на всички турци. Също така стана ясно, че продължават разговорите между военните от двете страни по отношение съвместните патрули в сирийския град Манбидж.

На вътрешнополитическа сцена лидерът на Партията на националистическо действия (ПНД) очерта „пътна карта“ за „Народния алианс“ между формацията му и Партията на справедливостта и развитието до 2023. Девлет Бахчели посочи и „червени линии“, сред които борбата с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен и кюрдските организации. Националистите обаче изтъкват, че партията им е на 49 години и не могат да подкрепят по всички въпроси Партията на справедливостта и развитието. По време на кампанията искането на ПНД за амнистия на някои осъдени не срещна разбиране сред управляващите.

След изборите в неделя на формацията на президента Ердоган не достигат 5 места в парламента за абсолютно мнозинство и подкрепата на групата от 49 депутати на националистите е решаваща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!