Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредното положение в Турция няма да бъде удължавано след изтичането му през юли

Снимка: Ройтерс

В Турция е постигната договореност извънредното положение да не бъде удължавано след изтичането на срока му през юли, предаде Ройтерс, позовавайки се на проправителствения в. "Сабах".

Решението е взето от турския президент Реджеп Ердоган и неговия коалиционен партньор - Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действие.

Информацията, че извънредното положение няма да бъде продължено, беше публикувана от турски медии, позоваващи се на източници, запознати със съдържанието на разговорите. Президентът Ердоган вчера следобед проведе среща с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, на която присъстваха още премиерът Бинали Йълдъръм и министърът на енергетиката и зет на Ердоган Берат Албайрак. Разговорът в президентския дворец в Анкара продължи около 40 минути.

Действащото в момента извънредно положение изтича на 19 юли.

По време на срещата е бил обсъждан и въпросът за новия кабинет, който ще бъде съставен след 8 юли – тогава президентът и депутатите ще положат клетва и ще се проведе първото заседание на новия Меджлис. Междувременно един от заместник-председателите на партията на националистите беше отстранен от поста си заради критично изказване.

Ден по-рано президентът Реджеп Ердоган заседава над 6 часа с министри и партийни ръководители от Партията на справедливостта и развитието. Същевременно в редовете на опозиционната Народнорепубликанска партия се чуха гласове с искания за оставка на лидера Кемал Кълъчдароглу. Кандидатът за президент на формацията на отминалите избори Мухарем Индже заяви, че ще посети всички други вилаети в страната, в които не е успял да проведе срещи по време на предизборната кампания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!