Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Трън в очакване на традиционния Празник на киселото мляко

БНР Новини

Любителите на вкусното кисело мляко и българските традиции от разни кътчета на България, а и от чужбина, отдавна са запазили в календара си датата 30 юни за нещо специално – поредния Празник на киселото мляко в разположения недалеч от границата със Сърбия град Трън. Мястото за празника е избрано неслучайно. Родом от трънския край, или по-точно от село Студен Извор, е прославилият България по света д-р Стамен Григоров. Той е човекът, първи изолирал млечнокиселата пръчица, която е в основата на ферментацията на традиционното българско кисело мляко. Кръщава новооткритата бактерия на България – Lactobacillus Bulgaricus.



Организатори на събитието, което ще се завихри в събота на трънския площад, са община Трън, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и Фондация „Д-р Стамен Григоров“. Тази година програмата на празника ще бъде по-различна от предишните, уверява Юлия Григорова, потомка на Стамен Григоров и председател на фондацията, наречена на неговото име:




В предишни години участваха много от големите млекопреработватели. Те представяха тяхната продукция, като показваха и нови неща, по-малко известни на пазара. Наред с тях излизаха местни фермери. Така се правеше съпоставка между промишлено и домашно приготвените млека, сирена и кашкавал. Тази година решихме, с изключение на традиционния ни партньор в организирането на празника „Ел Би Булгарикум“, да не каним други млекопреработватели. Така ще дадем възможност на местните фермери и хора с малки стопанства да покажат своите продукти. В региона има много добра паша и млякото е с много високо качество. Така повече гости на града ще могат да опитат местните продукти. По-нататък смятаме да започнем да организираме в Трън поне два пъти месечно фермерски пазари. Те ще представляват интерес и за туристите, които посещават региона – ждрелото на Ерма, Музея на киселото мляко и Музея на бусинската керамика.



Покрай различните видове кисели млека – краве, овче и козе, на празника ще бъдат представени и местните занаяти – керамика, дърворезба, домашно предена прежда, плетива от селския бит. Ще се проведе и конкурс за майстори на домашната кухня. Така че тези, които обичат да си похапват вкусно, ще могат да опитат сочни и хрупкави баници и други тестени изделия, приготвени с кисело мляко. Но каква е разликата между българското традиционно кисело мляко и популярния на Запад йогурт?

Основно здравословна. Българското кисело мляко е малко по-различно от млякото, известно като йогурт, което е подсладено и има допълнителни съставки, за да стане по-приемливо за европейския вкус. Но киселинността на българското кисело мляко, с която са свикнали българите, е обусловена от присъствието на Lactobacillus Bulgaricus. В последно време то е все по-търсено и от европейците, и от японците, – обяснява Юлия Григорова и уточнява:



Японците по традиция присъстват на Празника на киселото мляко в Трън. Тази година има заявен интерес и от корейци. А догодина, тъй като сме включили празника в една норвежка програма, ще имаме присъствие и от няколко европейски страни по тази линия, сред тях Румъния, Австрия, Хърватия.

Не случайно българското кисело мляко е толкова известно по света. Българската пръчица се включва в толкова популярните през последните десетилетия по цял свят пробиотици, българското кисело мляко подобрява стомашно-чревната микрофлора, включително при лечение с антибиотици, благоприятно е при ракови заболявания, увреждания на стомаха, черния дроб и при имунна недостатъчност. Понякога обаче търговците предлагат като кисело мляко продукти, които по своите показатели са далеч от традиционното. Как можем да определим в нелабораторни условия качеството на киселото мляко, питам Юлия Григорова:

Без химически да се изследва – това е мляко, което има по-възкисел вкус и не е много гъсто. Гъстите млека са със стабилизатори и други добавки, които ги правят по-трайни за търговската мрежа. Най-чисто е домашно подквасеното мляко. Имаме изключително добри закваски. Много български фирми даже изнасят от тях в чужбина. Който има възможност да се снабдява с домашно прясно мляко, най-добре е да си го кваси сам, а ако не знае – да се научи, съветва Юлия Григорова.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В половината области на България е подаден жълт код за валежи от сняг и дъжд

В понеделник минималните температури ще бъдат между минус 4 и 1 °. В София ще е около минус 3°. В Северна България максималните температури ще са почти без дневен ходот минус 3° до 0°. Максималните температури в Южна Българияще са между 2 и 7°,..

публикувано на 16.02.25 в 17:27

Почетоха паметта на Алексей Навални

Една година от смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални беше отбелязана с панихида в храма “Св. Неделя” в София. Инициативата е на движението "За свободна Русия", което е сдружение на руски имигранти в България. На 16 февруари 2024 г...

публикувано на 16.02.25 в 17:22

Български учени ще пренесат живи риби от Антарктида в Пловдив

Кристиян Владов и Стефан Кюркчиев от Природонаучния музей в Пловдив работят по проект за транспортиране на живи риби от Южния полярен кръг до България. Целта е да се създаде антарктически аквариум в Пловдив, където посетителите – от ученици до..

публикувано на 16.02.25 в 13:31