Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа за ядрената сделка с Иран въпреки оттеглянето на САЩ

Топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини чете изявления след министерската среща във Виена, посветена на ядрената сделка с Иран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Останалите страни-участнички в ядрената сделка с Иран след оттеглянето на САЩ са постигнали съгласие днес да продължат преговорите за спасяването на споразумението, включително чрез икономически мерки. Това заяви първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини след министерско заседание във Виена.

„Участниците в срещата потвърдиха ангажимента си за пълното и ефективно прилагане на ядрената сделка. Те приветстваха доклада на Международната агенция за атомна енергия от май, който потвърди, че Иран спазва поетите ангажименти. В замяна на това участниците смятат, че вдигането на икономическите санкции срещу Иран е съществена част от спогодбата“, каза Могерини.

В срещата във формат 5 плюс 1участваха външните министри и високопоставени дипломати от Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция. Тя бе  беше първата след оттеглянето на САЩ от споразумението през май.

Техеран настоява в ядреното споразумение от 2015 г. да бъдат включени икономически ползи, които да компенсират наложените върху ислямската република нови американски санкции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!