Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в наредбите за сигнализация на пътищата са публикувани за обществено обсъждане

Снимка: БГНЕС

За обществено обсъждане са публикувани промени в наредбите за сигнализация на пътищата и за организиране на движението.

Целта е да се повиши безопасността по пътищата с по-открояваща се маркировка и пътни знаци.

Предвижда се повишено внимание към пешеходните пътеки, като на места с концентрация на пътно-транспортни произшествия до входове на училища, детски градини и площадки за игра се дава възможност изпълнението им върху червена основа. Така класът на съпротивление на хлъзгане е не по-малък от класа на съпротивление на хлъзгане на пътната маркировка. 

Регулират се и участъците, в които могат да се изпълняват пешеходни пътеки на червена основа, тъй като досега те са изпълнявани по субективна преценка на различни места и във всякакви цветове. Повишават се изискванията за осветяване на пешеходните пътеки с цел подобряване на видимостта им. По-големи са изискванията към строителните продукти за изпълнение на маркировката на пешеходните пътеки. 

За по-доброто им сигнализиране се въвеждат изисквания за по-високи характеристики на светлоотразяващите фолия за пътните знаци, които ще осигурят повишаване на видимостта им.

Наредбите са публикувани в Портала за обществени консултации, както и на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!