Село Старосел е разположено между планината Средна гора и Тракийското равно поле и най-забележителното за него е, че е тройно привлекателно, изкушаващо и привличащо хора с най-различни интереси. Като се започне от любителите на историята на древните траки, през ценителите на прочутото местно вино и се стигне до привържениците на СПА туризма и лековитата минерална вода. Да се чуди човек как едно толкова малко и на пръв поглед с нищо незабележимо село в почти идеалния географски център на България е събрало толкова забележителности на едно място.
Доскоро в сянката на близкия и много по-известен СПА курорт Хисаря, днес Старосел успешно го конкурира и неговите почитатели нямат думи да опишат свойствата на минералните му води, ползите от хидротерапиите и удоволствието от минералните басейни. СПА туризмът процъфтява и няма българин или чужденец, който да не си е тръгнал доволен и ободрен от здравословните водни процедури или просто от плуването в някой от минералните басейни на открито и закрито в Старосел. Неслучайно към съществуващите прекрасни хотели в скоро време предстои да се добавят още няколко туристически обекта, които ще бъдат способни да подслонят гостоприемно многото желаещи, на които сегашните хотелиери иначе отказват резервации поради изцяло запълнения капацитет на техните хотели.
Във вътрешния двор на един от тези туристически комплекси, привличащ със своята архитектура на възрожденско традиционно българско селище, се намира и прочутата винена изба „Старосел”. Тя произвежда около 1 милион бутилки бели, розе и червени вина годишно от собствени лозя на площ от 200 хектара, на които се отглеждат 8 сорта грозде. Тя може да бъде разгледана и да се дегустират местните вина. Избата е доста млада, няма и 15 години, но стриктно спазва и продължава традициите във винопроизводството, наследени от древните траки, които са живели тук и които са били много вещи във винопроизводството. За разлика от тях обаче, днес избата ползва най-модерните технологии и най-големите майстори-винари, които определят качеството на гроздето и най-подходящите технологии за всяка отделна реколта срещу хонорар от минимум 30 хиляди евро. Въпреки че избата „Старосел” е сравнително млада, нейните вина, най-вече червените, имат почитатели и по света, тъй като в редица страни потребителите вече са забелязали техните качества.
Споменахме траките и това е третият коз на Старосел в битката за оцеляване на малките населени места в страната, които се обезлюдяват и бавно загиват в борбата за икономическо оцеляване и липсата на работни места. На няколко километра от селото са открити забележителни паметници, светилища, останки от цели градове и гробници на тракийски велможи. Това богато историческо, културно и археологическо наследство от пет века преди Христа привлича много туристи от страната и от чужбина, тъй като останките са добре запазени и интересно представени на посетителите.
Мнозина смятат, че днешните жители на района остават верни на добрия вкус на траките, защото е очевидно, че още древните са открили достойнствата на този благодатен край с неговите лозя и минерални извори, с чудната природа на границата между планината и равнината, с мекия и приятен за живот климат. Във всеки случай няма видими признаци за противоречия между древния и модерния свят. Те съжителстват успешно и това е от полза за съвременните хора, които ценят стойностното и истинското. Дори инвазията на туристическата индустрия се стреми да спазва традициите. Освен това, тя е основният работодател в региона, в който иначе няма кой знае какви бизнес възможности. Засега обаче Старосел остава малко встрани от масовите туристически потоци, които заливат българското Черноморие или ски курортите в страната. И може би за добро, защото това място е за ценители, а не за тълпите от туристи, скоростно преминаващи през туристическите обекти, забързани към поредната дестинация в програмата на тяхното пътуване.
Снимки: m.starosel.com, bg.wikipedia.org и архив
Кой казва, че българите сме намръщени и черногледи хора? Разходете се из софийските коледни базари и ще останете с коренно различно впечатление. Празничните украси, музиката, въртележките и сергиите, преливащи от лакомства иръчно изработени..
През 2009 г. една държавна компания в Шанхай пуска на пазара кисело мляко с марка "Мусилиян", както наричат село Момчиловци в Китай. Появата на нашенския продукт е придружена от мащабна рекламна кампания и името на родопското село бързо..
Старият влек в село Говедарци, община Самоков предстои да бъде модернизиран като четириседалков лифт с капацитет от 1520 души на час. Подобно предложение е внесено в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и води – София от компанията..
Винената култура в България преживява подем. Все повече места и събития привличат любители на виното и засилват интереса към винения туризъм. През..
Коледно-новогодишните празници на остров Света Анастасия започват от 22 декември, когато се чества Света великомъченица Анастасия. Отплаването с кораб от..