Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

БНР Новини

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите рано или късно се сбъдват, те са създали свое сдружение  „Фабрика за идеи”, което изцяло разчита на доброволен труд и на идеи, които имат потенциал за развитие. Наблюдението им, че все повече младежи у нас искат да се върнат и да живеят на село, поражда инициативата „Резиденция баба“. Чрез нея те помагат на все повече хора да добият смелост и да направят първата стъпка в посока към селото. Сред най-активните доброволци в инициативата е Милица Джанджова. По думите й „Резиденция баба“ се организира за четвърта поредна година в различни села на България, като тазгодишната кампания е била най-силна и с много на брой участници. Този проект е сред най-разпознаваемите инициативи на „Фабрика за идеи”, защото отговаря на нуждата на съвременния градски човек за свързване с природата и да потърси вдъхновение от ресурсите, които са запазени в селото – бит, фолклор, чиста храна, спокойствие и т. н. – казва Милица Джанджова:




СнимкаНаблюдаваме като явление това, че все повече младите хора се опитват да търсят корените си и да се свързват с ценностите, които дава селото. Те изследват ресурсите на селото като фолклор, традиции, бит и дори начини за прехрана. Аз мисля, че това е обусловено от технологичния напредък. Ние като организация имаме участия в различни международни форуми и забелязвам, че това е тенденция, която се наблюдава на глобално ниво. В България темповете са по-засилени именно поради концентрацията на живота в градовете, което създава дефицит в качеството на живота. От година на година картината става все по-драматична – технологиите дават много на хората от града, те създават удобства и улесняват живота. Но това забързано всекидневие, използването на всички технически устройства, дори автомобилите ни лишават от кислорода, от качествената храна, спокойствието, които в селото все още са запазени. Мултикултурното влияние в града откъсва хората от истинските човешки ценности и свързването помежду им. В големия град контактите са улеснени и са по всевъзможни начини, но липсва топлият контакт на общуването очи в очи. Изграждането на доверие и близост сякаш липсват през последните години. Всичко това подтиква младите хора все повече да се връщат в селата. Осъзнаваме липсата на общуване между поколенията и нуждата от приемственост между тях. Редом с това разбираме, че губим една своя човешка потребност – да научаваме повече за себе си, чрез общуването с хората.

Първи ден в с. Каравелово
На всекидневно ниво доброволците на „Резиденция баба” помагат в бита на домакинствата, при които са настанени. Те изпълняват и свои доброволчески инициативи в полза на конкретно село. Малката общност провокира любопитството на градския човек и той се превръща в съсредоточен изследовател на мястото и всичко, което среща при престоя си – казва Милица Джанджова:

Тази година е много динамична във „Фабрика за идеи” и в частност за „Резиденция баба”, тъй като проектът се разгърна в три села – Климент, Войнягово и Каравелово, които са в района на Карлово. Имахме много желаещи да кандидатстват, но пък и готовността на местните домакини да приемат при себе си хора за един месец беше много голяма. Това предизвика удължаване на кампанията, за да съберем повече участници, които да се доближат до село. Много интересни кандидатури имахме от хора, които се занимават с обучения, с режисура, икономисти, архитекти – богата палитра от професионалисти, които ще бъдат от полза за селата. Подбрахме 12 резиденти, които разпределихме в трите села. Те са на възраст между 18 и 40 години.

Резидентският екип в с. Войнягово в действие
Това не е почивка на село, а мисия, която младият човек предприема, за да се запознае с пъстрия и богат на история живот там. Идеята е накрая да съберем смели и практични идеи, от които да се възползват самите села и да развият икономическия си потенциал в името на едно по-добро бъдеще.

Снимки: ideasfactorybg.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00