Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Рупкина: „Щастлива съм, че с гласа си спечелих обичта на хората у нас и по света“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна музика, тази година отбелязва две сериозни годишнини – шест десетилетия на сцената и осем от рождението си. Легендарната ни певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и дори са нарекли клуб на нейно име. По цял свят е известна като една от най-обичаните солистки на „Мистерията на българските гласове”, а също и като част от трио „Българка”. С тези формации тя е омайвала публиката в престижни зали на няколко континента.


Уникалният ѝ сопранов глас превръща всяка нейна сценична изява в празник и лек за човешката душа. Поредицата от признания, ознаменували високата ѝ изпълнителска класа през годините, е внушителна: първи награди на международните фолклорни фестивали в Нови Сад (1961 г.), Тунис (1967 г.) Братислава (1973 г.), а през 2007 г. е наградена със статуетката „Нестинарка“ на МФФ Бургас за особен принос към българската народна музика. Не по-малко респектиращ е соловият ѝ странджански репертоар – повече от 250 записа за фонда на БНР. 




С гордост мога да кажа, че съм щастлива певица, а годините никак не са малко – споделя тя. – Освен с публиката съм щастлива и със срещите ми с прекрасните ми колеги у нас и по света. Първите записи бяха в Лондон с Кейт Буш и трио „Българка“, в което пеех заедно с моите колежки Ева Георгиева и Стоянка Бонева. По покана на Джо Бойд работих близо 20 години извън страната. Чрез нас хората по света узнаха за нашата малка България. Работила съм с Линда Ронстад, с холандския композитор Роберт Елмар издадох албума „Керанка“... Големият музикант Джордж Харисън дойде от Калифорния в Лондон да слуша трио „Българка“. Бяхме поканени в неговото имение, където направихме голям концерт. Заедно с негови колеги-китаристи пяхме заедно от сърце. Работила съм с етномузиколога Марта Форсайт от Бостън и много други. Горда съм, че наскоро пях с мои колеги в Бургас, Варна, също в Сандански, Банско. На 5 октомври ще бъда в Кипър. Преди години пях в тази страна за президента Макариос. Радвам се, че не са ме забравили и сега пожелаха да чествам своята годишнина и там. Планираме голям концерт с мои колеги на 22 октомври в София. Все още работя, защото Бог ми държи хубавия глас. Жива и здрава съм и съм щастлива, че още мога да пея и да получавам обичта на хората у нас и по света. 

И днес Янка Рупкина продължава да популяризира странджанската песен по света и да участва в международни музикални проекти. В нейна чест през 2018 г. се организират съвместни концерти заедно с други изпълнители и у нас. На тях неизменно звучи нейната музикална визитна картичка – странджанската песен „Калиманку, Денку“, която тя изпълнява солово или като част от „Мистерията...”, в хоровата обработка на Красимир Кюркчийски. Малко са изпълнителите, дръзнали да изпеят „Калиманку...”. Но дори и тези, които са го направили, признават, че интерпретацията на голямата странджанска певица си остава ненадмината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05