Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка в долината на река Бели Искър

Автор:
БНР Новини

Едно от притегателните места за туризъм и отдих, на около 80 км от София, е красивата ледникова долина на река Бели Искър. Разпростряна е на входа на Национален парк Рила между Мусаленския и Централния й дял и в нея може да се види цялото разнообразие на планината. През 2003 г. по поречието на реката е изградена еко пътеката Бели Искър. Маршрутът е с дължина около 8 км и е подходящ за излет на хора от всички възрасти.

Снимка

Правят впечатление и площадките за инвалиди – така и лишените от възможността да се разходят по сенчестите пътеки могат да се насладят на красотата на планината и да послушат песента на водата. 8 големи и 11 малки мостчета пресичат бързоструйния Бели Искър.

Снимка

Множество информационни табели посочват особеностите на съответната местност и различните елементи от природата. На една от тях е обяснено, че името Рила произхожда от тракийската дума "роула" – "много вода". И това не е случайно – от тук извират най-дългите и най-пълноводни реки на Балканския полуостров.

Снимка

В началото на маршрута е указано, че посетителят навлиза в „царството на диви растения и животни“, където може да види миризлив здравец, трицветна теменуга, бял равнец, мащерка, черна, червен омайник, исландски лишей, разнообразни гъби и други растения, характерни за Рила.

Снимка

От представителите на животинския свят се срещнат вълк, кафява мечка – защитени видове, включени в Червената книга на България, сърна. Също така и защитени видове птици като сокерица, имелов дрозд, черен синигер, обикновена чинка и др. В района на пътеката растат и характерните за цяла Рила бяла мура, тис, трепетлика, леска.

Снимка

На най-високата точка на еко пътеката (1528 м), под скалните масиви – Самоковище и Виднище, е изградена панорамна площадка, наречена „Тис“ по името на многобройните дървета, сред които е разположена. Денивелацията, която се преодолява, е 300 м. Удивителна и живописна е гледката, откриваща се към долината на река Бели Искър. Пред погледа се извисяват гордите, скалисти и непристъпни склонове на планината – местността Орлови скали и връх Соколец, 2021 м.

Снимка

Недостъпните обрасли зъбери са дом на скалния орел и дивата коза – защитени видове включени в Червената книга на България, под закрила на Закона за биологичното разнообразие. На огромна табела четем, че дивата коза е балкански ендемит. Орелът пък е с внушителни размери – дължина на тялото до 90 см и размах на крилете до 225 см.

Снимка

Упойващ е ароматът на треви и билки, примесен с уханието на смола. Водите на Бели Искър подскачат от камък на камък, разпенват се, разпиляват пръските си и носят прохлада в зноен летен ден. Реката ту се разлива в широко корито, ту се прибира в стесненото си ложе.

Снимка

А шумът й прелива от приглушен тих ромон в силен грохот. Пътеката криволичи сред поляни изпъстрени с цветя, през сенчести дъбрави, изкачва се по каменни стълби, за да премине през килим от борови иглички.

Снимка

Многобройни са местата за отдих и всяко има свое име – Здравец, Къщата, Езерото… И мостчета са именувани – Изгрев, Дългия, Бор, Синия вир …

Снимка

От долината на Бели Искър на площ от над 12 хил. хектара се простира Централният рилски резерват – най-големият в страната. С изграждането на еко пътеки в Рила Дирекцията на парка цели да съхрани не само уникалната природа, но и традициите, и поминъка на местното население.

Снимки: Светлана Димитрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38