Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българската гимназия в Болград отбелязва 160 години от създаването си

БНР Новини

Идеята за създаване на българско средно училище в Бесарабия принадлежи на българофила украинец Юрий Венелин, който през 1832 г. предлага в Болград да се открие Централно училище и Национален български музей. Идеята му получава развитие едва през 1858 г., когато турският султан назначава за управник на Молдова княз Никола Конаки-Богориди – правнук на големия български възрожденец Софроний Врачански. След като делегация от българските колонии му представя подписка за откриване на училище, Богориди издава хрисовул (указ) за създаването му, в който подробно са описани статутът и принципите на финансиране и управление на Болградската гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Съдействие за откриването на първата българска гимназия оказва и българският революционер Георги Раковски, който се познава с княза от ранна възраст, и пристига в Молдова, за да моли Богориди да разреши откриването на българска печатница там.

СнимкаГимназията в Болград се превръща в първата голяма българска образователна и културна институция преди Освобождението на България през 1878 година. Първите учебни програми включват изучаване на френски, латински, немски, славянски, български и румънски език, история, математика, рисуване, астрономия и др., а за пръв директор е назначен Сава Радуев. По волята на учредителите преподаването на учебните дисциплини е на български език. През 1999 г. болградската гимназия получава името на видния революционер и демократ, деец на българското национално-освободително движение Георги Сава Раковски.

Болградската гимназия изиграва голяма роля в развитието на националното самосъзнание сред бесарабските българи през втората половина на ХІХ в. Тук се е възпитавала и образовала цяла плеяда българска бесарабска интелигенция, посветила своя живот на строителството на освободена България, сред които: академик Александър Теодоров-Балан – първият ректор на Софийския университет, генералите Данаил Николаев и Георги Тодоров, министрите Димитър Агура (на просветата), Иван Салабашев (на финансите), Георги Згурев и Йов Титоров (на правосъдието), Димитър Греков и Александър Малинов (министри-председатели на България) и други дейци, имената на които са записани със златни букви на страниците на българската история.

Снимка
В наши дни гимназията е едно от най-престижните учебни заведения в Южна Украйна, в което задълбочено се изучават български език и литература, история и култура на българския народ. Благодарение на възраждането на българските народни традиции, обичаи и празници, училището все повече се утвърждава като културен и духовен център на българщината в Бесарабия.

Снимка
Днес в гимназията се обучават над 430 ученици. Тази учебна година ремонтираната Болградска гимназия „Г. С. Раковски“ посрещна 60 първокласници. Всяка класна стая е оборудвана с технически средства. На разположение на децата са различни речници, географски карти, комплекти за изучаване на правопис и правоговор, геометрични фигури и много други. В гимназията е създаден и нов кабинет за дистанционно обучение.

Съставила: Десислава Семковска

Снимки: blgari.eu, trassae95.com и личен архив


Още от категорията

Оздравелите продължават да са повече от новозаразените с Covid-19

2517 са новозаразените с коронавирус в страната за последното денонощие. Това са 16,5% от направените 15 297 теста , сочи Единният информационен портал. Най-много са в София-град – 599. Следват Пловдив с 228, Варна със 177 и Бургас със 161 заразени...

публикувано на 15.04.21 в 08:34
Андон Балтаков

Генералният директор на БНР с въпроси към премиера

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го запита защо Министерският съвет е взел решение да намали бюджета на радиото с близо 450 000 лева, мотивирайки се с държавни разходи заради пандемията, докато в..

публикувано на 14.04.21 в 19:23

За първи път от 30 години намалява населението на София

В края на 2020 г. населението на България е 6,9 млн. души. Това е спад с 2,1 млн. души, или с 23% спрямо 1990 г. За този период  София бе единственият град, който увеличаваше населението си от 1,12 млн. души през 1990 г. до 1,33 млн. души през 2019 г. През..

публикувано на 14.04.21 в 14:52