Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чрез финансови стимули държавата ще регулира приема в университетите, съобразно нуждите на икономиката

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви наскоро, че МОН вече работи по промяна в Закона за висшето образование, а тя ще засегне и модела на академично самоуправление. Според експерти от министерството този модел е бил добър за времето на 90-те години, но сега университетите трябва да станат „динамични, отговорни и активни“. По думите на министър Красимир Вълчев статуквото трябва да се промени, а това статукво той определи като „модел, в който учебните заведения са в състояние на безвремие“.

Красимир ВълчевФакт е, че през последните три години приемът във висшите училища е намалял с 13 000 души, а промените в пазара на труда изправят просветното ведомство пред трудности с оглед подготовка на специалисти за бъдещето – призна просветният министър Красимир Вълчев, който участва в национален форум „Предизвикателствата пред държавните висши училища в България”, организиран от синдиката „Висше образование и наука“ към КНСБ, Икономическия университет и СУ „Св. Кл. Охридски“. Там министърът обяви предвиденото увеличение в бюджета за образованието през 2019 г. Минимум 400 млн. лв. са допълнителните средства, които ще влязат в основните, средни и висши училища. Голяма част от тях ще бъде за повишаване на учителските заплати. Друга цел при разходване на средствата е осигуряване на дейности по интереси, подпомагане на приобщаващото образование и за безплатна закуска на децата в началното училище. С около 40 млн. лева повече ще получат университетите за дейността си по обучение на студентите. Приоритетни области ще са аграрните и инженерните науки, изкуствата и медицината. Повече млади хора ще се обучават в специалностите математика, физика и педагогика, за които има нужда на пазара на труда. Предвижда се за студентите в тези направления да отпаднат дори задължителните държавни такси.

Съветът на ректорите излезе с предложение за мораториум върху растящия брой на университетите в страната ни. То ще бъде внесено за разглеждане заедно с промените в Закона за висшето образование, обеща министър Вълчев. В отговор на журналистически въпрос той отбеляза, че двете системи – държавни и частни висши училища, са скачени. Ако ние намалим приема в тези професионални направления, в които искаме да се обучават по-малко студенти, много е вероятно това да доведе до увеличение на приема в такива направления, предлагани от частните висши училища.  Концептуалният въпрос е дали държавата, в желанието си да преструктурираме приема в съответствие с потребностите на пазара на труда, има достатъчно основание да регулира приема и в частните висши училища – поясни министър Красимир Вълчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45