Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искри прехвърчат между държавата и бизнеса

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От началото на новия политически сезон през септември държаватапредприе офанзива срещу представители на българския бизнес, които бяха заподозрени и обвинени за пране на пари, укриване на данъци, злоупотреби със средства на Европейския съюз, подправени обществени поръчки, контрабанда, нелегално производство на алкохол и цигари и т. н.

Първи обект стана един от най-големите хотелиери в България Ветко Арабаджиев, семейството му и негови партньори. Самият факт, че при претърсванията в някои негови хотели в страната бяха открити повече от 5 млн. евро в брой с неизвестен произход, буди достатъчно подозрения. Докато властите разследваха предполагаемите му престъпления, хотелиерът и неговата съпруга стояха кротко във вилата си на Лазурния бряг във Франция. Къде са в момента, не се знае, във всеки случай не са в България. Разследващите са убедени, че цялото семейство Арабаджиеви върти незаконен бизнес и намерените пари в техните офиси не са спечелени по честен начин.

След хотелиерството на прицела на правозащитните органи се оказа алкохолният бизнес. Собственикът на втората по големина дестилерия в страната в Карнобат Миньо Стайков бе задържан, а после заводът му за производство на концентрирани алкохолни напитки и вина беше старателно претърсен с цел да бъдат намерени доказателства за нелегално производство и неплащане на дължимите данъци на държавата. На една от най-известните български бизнесдами Петя Славова й се размина само с „рутинна” митническа проверка на нейната винарска изба „Черноморско злато”.

Към списъка от акции на органите на реда се добави и скандалът между една от най-големите строителни фирми в страната GP Group и самия премиер Бойко Борисов, който след публикации в медиите за злоупотреби от страна на тази фирма с евросредства нареди тя да бъде отстранена от изпълнението на всички проекти, финансирани от Брюксел.

Всичките тези акции на властите срещу предполагаеми незаконосъобразни практики на едрия бизнес в страната говорят, че в отношенията на деловите среди с властите има проблеми. Какви са те, кой и защо ги предизвиква, наистина ли са извършени публично огласените престъпления, още не е много ясно. Ясно е обаче, че затягането на мерките срещу сивата икономика, срещу корупцията, злоупотребите и просто измамите определено повдига имиджа на управляващите в момента. В България никой не обича преуспелите и забогателите, като доминира мнението, че благосъстоянията им не са натрупани по честен начин. От тази гледна точка рейтингът на властта трябва определено да се повиши. Друг е въпросът, че подобни скандали, обвинения, арести, обиски, конфискации имаше и в миналото, но и до ден днешен няма реално осъдени големи бизнесмени. Неслучайно Брюксел смята, че едно от най-слабите места на България е правораздаването, на което не може да се разчита да разплете сложните казуси и да отсъди в съответствие със закона. България има нужда от честен, открит бизнес, който спазва закона, но и бизнесът има нужда от стабилност и уважение от страна на властите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00